Olyan népszerű, hogy már korlátozni kell a szedést

Olyan népszerű, hogy már korlátozni kell a szedést

Megkezdődött a medvehagymaszezon. A növény levele márciusban, illetve áprilisban nő. A gasztronómia szinte valamennyi területén használható, s az utóbbi években annyira népszerűvé vált, hogy szedését tiltani, illetve korlátozni kellett. Aki az előírásokat megszegi, büntetésre számíthat.

A medvehagyma az egyik legegészségesebb erdőben termő növény, levele szinte valamennyi ételben felhasználható. Íze a foghagymáéra hasonlít, de kevésbé intenzív. Gyűjtése az utóbbi években annyira népszerű lett, hogy idén korlátozni kellett a szedését. Védett részről egyáltalán nem, máshonnan csak korlátozott mennyiség: napi két kilogramm vihető haza.

„Két jogszabályba is ütközik az itteni szedése. Egyrészt ezek a Natura 2000 oltalma alá eső területek, valamint természetvédelmi területek is. Az egyik európai uniós, a másik pedig országos jogszabály. Mindkettő előírja, hogy nem lehet medvehagymát szedni ezeken a védett területeken, hiszen ezt a tevékenységet csak úgy lehetne megvalósítani, hogy közben a védett növényekben is kárt okoznak” – ismertette Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. sajtóreferense.

Legnagyobb területen a Mecsek nyugati részén, Orfű közelében található a medvehagyma. „Ez kiemelt gasztronómiai kuriózum. Bár máshol is vannak az országban, azt hiszem, talán méltán Orfű a leghíresebb a medvehagymáról. Építünk rá. Vannak erről elnevezett épületeink, most jött létre például egy úgynevezett medvehagymaházunk, és vannak fesztiválok is, amelyek ehhez kapcsolódnak” – nyilatkozta Kóbor Gyula, Orfű jegyzője.

A környék vendéglőiben márciusban és áprilisban többféle medvehagymás ételt is készítenek. „Medvehagyma-krémlevest készítünk a szezonban, medvehagymás cordon bleu-t, és a mozzarella capresét bazsalikom- helyett a helyi adottságoknak megfelelően medvehagymapesztóval kínáljuk. A medvehagyma-fesztiválon pedig medvehagymás pogácsával és medvehagymás zsíros kenyérrel várjuk a vendégeket” – mondta Marth Zsuzsanna vendéglős.

A medvehagymának magas a C-vitamin-tartalma, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, hatásos az érelmeszesedés ellen, ezenkívül javítja a memóriát és a potenciát is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »