Olyan eszközt ültettek be Ágnesnek Szegeden, amitől más lett az élete

Olyan eszközt ültettek be Ágnesnek Szegeden, amitől más lett az élete

Közép-Európában először a szegedi fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikán végeztek olyan műtéti beavatkozást, ami után a halláscsökkenéssel élők egy teljesen beültethető, szemmel nem látható középfül-implantátum segítségével minden korábbinál jobb hallásminőséghez juthatnak.

„Egyrészt megkönnyebbültem, másrészt pedig tisztán, jobban hallottam vele mindent, amiket eddig nem hallottam, azokat hallom. A lépteket, a madárcsicsergést, a kislányomat, ahogy éppen sugdolózik, ezeket mind én nem hallottam. Ezeket a készülék segítségével tudom hallgatni, tudom, hogy honnan jön a busz, tudom, hogy honnan jönnek ezek a dolgok. Lehet, hogy ezek így nem fontos apróságok, de számomra azok voltak” – számolt be az implantátum beültetése után szerzett tapasztalatairól Unginé Góczán Ágnes.

A készülék beültetése mintegy 2 órás műtéti beavatkozást igényel. Néhány héttel később pedig már be is kapcsolható a hallókészülék.

„Ez teljes mértékben beültetett eszköz, tehát gyakorlatilag nincsen olyan része ennek a hallássegítő eszköznek, amely a testen kívül helyezkedik el. És az a nagy csoda benne, hogy ezzel együtt tökéletesen ellátja azt a funkcióját, amit egy hallásjavító eszköznek el kell látni, tehát nagyon pozitívan javítja a hallást, beszédértést adott esetben” – mondta Terman Tibor, az Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatója, a Baha hazai képviselője.

Az implantátum sportolás közben, például uszodában, strandon is használható. 20 év garanciát ad rá a gyártó.

„Gyakorlatilag mindannyian hordunk szemüveget, az gyakorlatilag egy társadalmi szokás kérdése. De az is mutatja, hogy maga a hallás, maga a beszéd általi kommunikáció mennyire fontos annak az épsége, sajnos ez tényleg észrevehető, hogy maga a hallókészülék hordása az még gyakorlatilag most is egy bizonyos fenntartást jelent a betegek számára. Ez egy megoldás lehet ebben az esetben. És még egyszer mondom, az a tény, hogy gyakorlatilag gondozásmentes eszköz, nem kell semmilyen tevékenységet végezni, ez lényegesen egyszerűbb életet minősít” – mondta Rovó László, a szegedi fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Az OEP egyelőre 10-12 beavatkozást finanszíroz, az eszköz ára közel 2 millió forintba kerül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »