Olvasni jó (lenne)!

A minap a következő állításra kaptam fel a fejem: Magyarországon a lakosság több mint fele egész életében egyetlen könyvet sem vásárol. Amíg 2005-ben az emberek mintegy huszonöt százaléka olvasott könyvet, ez a szám mára a felére apadt.

Azon túl, hogy elszomorodtam, eszembe jutott, vajon szűkebb pátriámban, Királyhelmecen hányan olvasnak rendszeresen. Miután ilyen szakmai kutatás nem született, gondoltam, a regionális könyvtárban, a könyvesboltban, illetve ismerőseim körében érdeklődöm. A regionális könyvtár alkalmazottjától, Géresi Zoltántól kérdéseimre a következő tájékoztatást kaptam:

Géresi Zoltán azt is elmondja, hogy a fiatalok főleg a kötelező olvasmányokat keresik, esetleg a tanulmányaikkal kapcsolatos köteteket kölcsönzik ki.

Hírdetés

Egy alkalommal tíz könyvet lehet elvinni, és a kölcsönzési idő egy hónap. A legkeresettebb szerzők Mira Sabo, Borsa Brown (álnéven publikáló magyar szerző), Fábián Janka, Lakatos Levente, Danielle Steel, Stephan King.

Sajnos, az idén számtalan tervezett rendezvényt kénytelenek voltak lemondani, így elmaradt az Olvasómaraton, az Andersen éjszakája és néhány író-olvasó találkozó. A járvány ideje alatt kizárólag a könyvek kölcsönzésével foglalkozhatnak, de a könyvtáros megemlíti, hogy bárki bármikor betérhet hozzájuk, tanulói fülkét, olvasási lehetőséget és internethasználatot is tudnak biztosítani.

A könyvtár után a könyvesboltba vitt az utam, ahol Lukács Tamara, a könyvesbolt eladója elmondta, hogy a boltnak magyarországi a tulajdonosa.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/42. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »