Oltásra kötelezik az egészségügyi és szociális dolgozókat Németországban

Oltásra kötelezik az egészségügyi és szociális dolgozókat Németországban

Elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) pénteken az egészségügyi és szociális dolgozókat az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás beadatására kötelező törvényt.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény módosítása értelmében legkésőbb március 15-ig meg kell szereznie a teljes oltást minden munkavállalónak, aki különösen veszélyeztetett csoportokkal foglalkozó egészségügyi vagy szociális ellátási intézményben dolgozik.

Az oltási kötelezettség így vonatkozik a többi között a kórházak, klinikák, orvosi rendelők, időseket vagy betegeket ellátó bentlakásos otthonok és mentőszolgálatok személyzetére. A szövetségi kormány előterjesztését pártpolitikai oldalakat átívelő támogatással, 571 igen szavazattal, 80 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártoknak – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – 416 képviselőjük van. A módosítást egyedül a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) frakciója utasította el egységesen.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény alkotja a koronavírus-járvány elleni küzdelem jogi alapját. Legutóbb novemberben módosították, amikor megszűnt a védekezés addigi jogi alapját jelentő kivételes jogrend. A novemberi módosítással szűkítették a védekezés gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányok mozgásterét, így például megszüntették az éjszakai kijárási korlátozás elrendelésének lehetőségét.

Hírdetés

Időközben erősödött a járvány negyedik hulláma, ezért ezúttal bővítették a lehetséges intézkedések katalógusát. Így ismét bevezették, hogy az éttermektől az éjszakai klubokig minden vendéglátóhelyet, szabadidős vagy kulturális létesítményt be lehet záratni, és újra be lehet tiltani a szakmai vásárokat, kiállításokat és konferenciákat is.

A szövetségi kormány adatai szerint a kampány felgyorsult az utóbbi napokban. Csütörtökön ismét egymilliónál is több – 1,107 millió, benne 953 ezer emlékeztető – adag oltást adtak be.

Így már a német lakosság 21,3 százaléka – 17,7 millió ember – kapta meg az emlékeztető oltást. Legalább egy dózist 72,4 százalék – 60,2 millió ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 69,4 százaléka – 57,7 millió ember – rendelkezik.

Az oltatlanok 22,9 millióan vannak, a lakosság 27,6 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »