Olimpia előtt: „Úgy érzed, hogy az Alien mászik rajtad végig”

Olimpia előtt: „Úgy érzed, hogy az Alien mászik rajtad végig”

Rendszeresen követnek el visszaéléseket a rendőrök Rióban. A Human Rights Watch olimpiára készített jelentése szerint a brazil egyenruhások egy év alatt 650 embert gyilkoltak meg, de az ügyekben nem indult vizsgálat. Az elmúlt napokban a rendőrök tüntettek, azt állították, hogy a Rióba érkező szurkolókat senki nem fogja megvédeni a bűnözőktől.

Üdvözöljük a pokolban – ezzel a szlogennel tüntettek a rendőrök Rióban kedden. Azt mondják, képtelenek lesznek megvédeni a városba érkező turistákat és szurkolókat.

„Szembetalálod magad egy drogkereskedővel. Nála van egy csomó fegyver, neked 20 töltényed van. Esélytelen vagy” – mondja egy rendőr.

Rió tartomány május végén vált fizetésképtelenné, akkor úgy döntött a tartományi kormány, hogy inkább az olimpia költségeit fizetik a közalkalmazottak bére helyett.

„A város messze nincs tökéletes állapotban, ezt el kell ismernünk, de ettől még joggal vagyunk büszkék arra, hogy olimpiát rendezhetünk” – ismerte el a polgármester.

A Human Rights Watch szerint viszont a rendőrök se ártatlanok. Az olimpiára készített emberi jogi jelentés szerint a hatóságok rendszeresen követnek el visszaéléseket, egy év alatt 650 embert gyilkoltak meg.

„A rendőrök rutinszerűen visszaélnek a hatalmukkal és teljes családok életét teszik tönkre. Megsemmisítik a rendőrségbe vetett bizalmat is, az emberek nem tisztelik őket, csak félnek tőlük. Nyilván egy gazdasági válság közepette sok mindent nehéz megoldani, de emberi jogi szempontból komoly gondok vannak – mondja a jelentés egyik készítője” – így a Human Rights Watch amerikai igazgatója, Daniel Wilkinson.

A közbiztonsági mellett egészségügyi kockázatok is vannak. Egy hónappal a játékok kezdete előtt hozták nyilvánosságra azt az orvosi vizsgálatot, ami szerint a vitorlázásnak helyet adó öbölben szuperbaktériumok tenyésznek.

„Valószínűleg kórházi szennyvízzel került a nyílt vízbe a többféle baktérium, ami aztán elszaporodott, és a szűrőrendszerek se képesek megtisztítani tőle a vizet” – mondja a kutatás egyik készítője.

A helyszínen edző sportolók szerint jobb nem benyelni a vizet.

„Szép környék, de valahányszor víz fröccsen az arcodra, úgy érzed, hogy az Alien mászik rajtad végig. Szóval jobb összeszorított szájjal hajózni” – mondja egy német paralimpikon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »