Olimpia 2024: napokon belül visszalép nagy riválisunk

Olimpia 2024: napokon belül visszalép nagy riválisunk

Virginia Raggi római főpolgármester a jövő héten jelenti be hivatalosan, miként döntött az olasz főváros a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésének pályázatáról, de nemet fog mondani – írta a Corriere della Sera olasz napilap szombaton.

Sajtóértesülések szerint a Róma olimpiai pályázatáról szóló, elálló döntést Beppe Grillo a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) ellenzéki párt vezére hozta meg. Beppe Grillo korábban már hangoztatta, hogy Róma „nem kér az olimpiából”. A római főpolgármesteri hivatalból kiszivárgott hírek szerint is Virginia Raggi nemet fog mondani, és a bejelentést egy olyan félkész római sportlétesítményben teszi majd, amelynek befejezése évek óta várat magára.

Népszavazást ígértek

A SkyTg24 olasz hírtelevízió emlékeztette Virginia Raggit, hogy a júniusi főpolgármesteri kampánya záróbeszédében népszavazást ígért Róma 2024-es olimpiai jelöléséről.

Virginia Raggi kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az anyagi gondok által és korrupciós-közigazgatási botrányoktól sújtott olasz fővárosban nem tartja célszerűnek olimpiai játékok rendezését. A rendezést ugyanakkor a Matteo Renzi vezette olasz kormány és Giovanni Malago az olasz olimpiai bizottság (CONI) is erősen támogatja. A CONI elnöke többször figyelmeztette Virginia Raggit, hogy az esetleges visszalépés esetén Róma és Olaszország akár „harminc vagy talán ötven évre” is eleshet egy következő olimpia megrendezésének lehetőségétől.

Tisztán politikai játszma

A háttérben a Matteo Renzi és az M5S közötti belpolitikai küzdelem áll: a kormányváltásra készülő ellenzéki mozgalom nem kívánja támogatni a miniszterelnököt az olimpiai játékok terén sem.

A 2024-es olimpiára jelentkezők között hivatalosan most Róma mellett Budapest, Los Angeles és Párizs van ott, míg korábban kandidált, de visszalépett Boston és Hamburg. A pályázat kihirdetésekor még indulónak számított Isztambul, Doha (Katar), Toronto (Kanada), illetve Azerbajdzsán és Dél-Afrika.

Az olimpia rendezési jogát jövő év szeptember 15-én ítélik majd oda Peru fővárosában, Limában, alig néhány héttel a budapesti vizes világbajnokság után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »