Olcsóbb gépjármű-biztosításban bíznak

Olcsóbb gépjármű-biztosításban bíznak

A kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) kötvények árának csökkentését célozza a Pénzügyi Felügyelet (ASF) legújabb intézkedése, amellyel a biztosítótársaságok által a hatóságnak befizetendő hozzájárulásokat mérséklik. 

szamologep rca_b

Az ASF közleményben jelezte, hogy a felügyelet bevételeire vonatkozó, 2014/16-os számú szabályzatot módosító tervezet szerint a társaságoknak mintegy 10 százalékkal kevesebb hozzájárulást kellene fizetniük az eladott RCA-kötvények után. A tervezetet az intézmény honlapján bocsátják közvitára tíz napig.

A Pénzügyi Felügyelet már a tavalyi év végén jelezte, hogy 1 százalékról 0,8 százalékra kívánják mérsékelni a kvótát, amely arra vonatkozik, hogy a biztosítóknak mekkora összeget kell befizetniük a Romániában bejegyzett gépkocsikra kötött RCA-kötvényeket nyilvántartó CEDAM-adatbázis fenntartására és kezelésére. Az adatbázis az alapja egyébként a – biztosítottat autóvezetői múltja szerint jutalmazó vagy büntető – bonus-malus rendszernek.

Az ASF ezzel szemben még tavaly 1 százalékról 2 százalékra emelte azt a kvótát, amely alapján a társaságoknak az eladott kötvények után hozzájárulást kell fizetniük a biztosítással nem rendelkező járművek által okozott balesetekben megsérült személyek kártérítését végző alapba (FPVS). Mind a CEDAM-nyilvántartás fenntartására, mind az alapba befizetett hozzájárulás olyan költség, amelyet a biztosítótársaságok beleszámolnak az ügyfeleknek eladott kötvények árába, így az ASF azt reméli, hogy az intézkedés nyomán ezek ára csökkenni fog. Mişu Negriţoiu, a Pénzügyi Felügyelet elnöke nemrég arról számolt be, hogy a hatóság ismét nagyszabású ellenőrző akcióra készül, amelynek során azt vizsgálják, hogy a társaságok tisztességes áron kínálják-e az RCA-kötvényeket.

Júliusig kell kártérítést igényelniük a magyar Astra-ügyfeleknek

Az Astra biztosítótársaság magyarországi ügyfeleinek július 27-ig kell eljuttatniuk Bukarestbe a kárkifizetésre, illetve a meg nem szolgált díj visszatérítésére vonatkozó kérésüket – nyilatkozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn az M1 csatornán. Az MTI szerint a határidő azokra a kárt szenvedett ügyfelekre vonatkozik, akik április 28-ig, a biztosító jogerős felszámolásának elrendelésig jelezték a kárukat, de azt nem tudták forintosítani. A szóvivő az adásban azt tanácsolta, hogy aki még az Astra ügyfele, minél előbb szerződjön másik biztosítóval.

A Money.ro pénzügyi hírportál eközben arról számolt be, hogy az Astra után minden bizonnyal a Carpatica biztosítótársaság is csődbe fog menni, miután az Ilie Carabulea üzletember tulajdonában lévő vállalkozásban érdekelt egyetlen beruházó visszalépett, mivel arra számított, hogy a Pénzügyi Felügyelet nem fogja engedélyezni, hogy részesedést szerezzen a cégben.

A 2015-ben 600 millió lejes üzleti forgalmat jegyzett Carpatica ugyanakkor még mindig árul autóbiztosítási kötvényeket. Az Astra és a Carpatica piaci részesedése az előbbi csődbemenése előtt 20 százalékos volt. Az Astra mellett egyébként a Carpatica az, amely most országos szinten a legolcsóbban kínálja az RCA-kötvényeket – hasonlóan a szintén román tőkéjű City Insurance-hez, amely a külföldi biztosítókhoz képest féláron adja el szolgáltatásait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »