Olcsó maradhat az üzemanyag

Olcsó maradhat az üzemanyag

A nemzetközi piacokon továbbra is olcsó marad az olaj. A dollár jelentős erősödése sem várható a forinttal szemben. Így idehaza a mostanihoz hasonló, literenként 300-330 forintos üzemanyagárakkal lehet kalkulálni az elkövetkező hónapokban is.

Mind a keresleti, mind a kínálati oldal stabilnak látszik – indokolta lapunknak az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, hogy miért lehet továbbra is alacsony olajárakra számítani a nemzetközi piacon. Pletser Tamás elmondta: az elmúlt napokban bekövetkezett némi áremelkedés az olajpiacon, ám ezt a spekulációs üzletkötések okozták. Így hordónként 40 dollár közelébe szökött fel az északi féltekén mértékadónak tekintett Brent olajtípus ára, de a jegyzés tegnapra már vissza is esett 38 dollár közelébe. A szakember arra számít, hogy az éves átlagár 35 dollár körül alakul. Ez pedig idehaza is stabil üzemanyagárakat hoz az elkövetkező hónapokban.

Pletser Tamás úgy látja: továbbra is litereként 300-330 forint körüli hajtóanyagárakkal lehet számolni. A benzin ára inkább a 330 forinthoz, a gázolajé pedig a 300 forinthoz áll majd közelebb. Ennek oka az, hogy amíg a dízel üzemanyag iránt nem növekszik a kereslet, és túlkínálat van a piacon, addig a benzin manapság keresettebb hajtóanyag- típus. A nyári autózási főszezon pedig tovább növeli majd a motorbenzin iránti igényeket. A benzin egyik legnagyobb felvásárlója jelenleg az Amerikai Egyesült Államok – fűzte hozzá az elemző. Megjegyezte azt is: a magyarországi üzemanyagárakat erőteljesen befolyásolja a dollár-forint árfolyam alakulása. Ám e téren sem jelezhető előre drámai változás, az amerikai fizetőeszköz ára vélhetően továbbra is 275-280 forint körül mozog majd.

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója szintén úgy véli: ismét a gyengélkedés jeleit lehet tapasztalni az olajpiacon, és ez felveti annak a lehetőségét, hogy az elmúlt napokban túl gyorsan és túl magasra emelkedett az olaj ára. A szakértő elemzése szerint nehéz cáfolni azokat, akik úgy vélik, hogy a jelen helyzetben a fundamentális mutatók (a keresleti és a kínálati adatok) még nem elégségesek ahhoz, hogy tartós piaci áremelkedést eredményezzenek. Így minden jel szerint a kitermelés befagyasztásával kapcsolatos hírek álltak a felfutás mögött. Ugyanakkor még előttünk áll az április végi találkozó, ahol az olajexportőrök zömét kitevő OPEC-tagállamok, illetve a szervezeten kívüli termelő országok megállapodásra kell hogy jussanak a termelési szintről. Amennyiben ez az egyezség nem jön létre, annak súlyos hatása lehet az árakra – állítja a szakember.

Az igazgató megjegyezte: miután a Brent olaj hordónkénti ára ismét 40 dollár alatt járt, megnövekedett annak kockázata, hogy rövid távon még lejjebb eshet. A 35 dollár/hordó az első jelentős szint a 40 dolláros alatt, ezután a 33 dolláros szint következik. Jelenleg azonban inkább az a valószínűbb, hogy a Brent olaj ára a 35 dollár/hordó körüli szintre ballag vissza, majd a második negyedévben a 35-40 dollár közötti sávban stabilizálódik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »