Olaszországban túllépte a 87 ezret a koronavírus halottainak száma

Olaszországban túllépte a 87 ezret a koronavírus halottainak száma

Olaszországban átütemezték a vakcinázást az oltóanyag-szállítmányok késése miatt, miközben a koronavírus halottainak száma túllépte a 87 ezret az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint.

Pontosan egy évvel ezelőtt érkezett meg Rómába az első betegek között nyilvántartott kínai házaspár – írja az MTI.

A halottak napi száma továbbra is négyszáz felett van, és elérte a 87 381-et.

Január elseje óta több mint 12 ezer beteg veszítette életét.

A novembertől bevezetett korlátozások, valamint a karácsonyi ünnepek alatti teljes zárlat eredményeként a járványgörbe lefelé ível. Fokozatosan csökken a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma, de továbbra is megközelíti a fél milliót az aktív fertőzötteké.

Az ország területét jelenleg is magas, közepes és alacsony fokozatú veszélyességi zónákra osztják vörös, narancssárga és sárga jelöléssel. Pénteken jelentik be az egyes régiókat érintő újabb szigorításokat és oldásokat: az előrejelzések szerint vörös zónában a déli Szicília és az északi Bolzano marad, miközben Lombardia feloldhatja az eddigi zárlatot.

Róma városa szintén enyhítést vár, és ha a járványadatok alapján sikerül alacsonyabb kategóriába kerülni, a presszók, éttermek, valamint a múzeumok megnyitására készül.

Olaszország elsőként lépte át az egymilliós vakcinázási küszöböt Európában. A szállítmányok késése miatt azonban az oltás megtorpant. A nyolcvan éven felettiek februártól tervezett tömeges oltását egyelőre elhalasztották.

Hírdetés

December 27. óta valamivel több mint kétmillió adag vakcina érkezett,

ebből több mint 1,6 millió személyt oltottak be, közöttük több mint 338 ezren jutottak második dózishoz.

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi kijelentése szerint a római kormány nem lép jogi útra a vakcinák késése miatt, miután a gyógyszercégek a szállítmányok újraindítását ígérték.

A Gimbe egészségügyi kutatóintézet számításai szerint, ha újraindul a vakcina érkezése, március végéig több mint 16,5 millió oltóanyagot várnak az országba, beleszámítva az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett AstraZenecát is.

Az egészségügyi tárca bejelentése szerint az év végéig több mint száz millió adag vakcinát rendeltek.

Tavaly január 28-án érkezett meg Rómába az a kínai turista házaspár,

akik másnap észrevették magukon az új koronavírus tüneteit.

Szállodájukból a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórházba szállították őket, amely azóta is a legnagyobb járványkórháznak számít.

A Vuhanból származó kínai férj és feleség hónapokig tartó kezelés után tért vissza hazájába. Olaszország január 31-től azóta is tartó egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, és felfüggesztette Kínával az egyenes légi járatokat.

A járvány terjedését Rómában várták, de február 20-án a lombardiai Codogno kórházában azonosították az első olasz beteget, akivel elindult a járvány első hulláma.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »