Olaszországban törvényesítették a "megélhetési bűnözést"

Olaszországban törvényesítették a "megélhetési bűnözést"

Nem számít bűncselekménynek Olaszországban, ha valakit az éhség késztet arra, hogy kis mennyiségű élelmiszert lopjon – így döntött az olasz legfelső bíróság keddi ítéletében.


Bakács ezentúl mehet a taljánokhoz szalámit lopni – több százezer cigánnyal együtt

A semmítőszék felmentett egy ukrán állampolgárságú hajléktalant, aki 2011-ben próbált meg egy szupermarketben 4,07 euró, vagyis 1269 forint értékben néhány virslit és egy kevés sajtot lopni. Roman Ostriakovot egy vásárló meglátta, majd azonnal riasztotta a biztonsági őröket.

A férfit bűnösnek találták, és fél év börtönre, valamint 100 euró, mintegy 31 ezer forint pénzbírságra ítélték.

Az államügyész fellebbezett, és a büntetés enyhítését kérte, arra hivatkozva, hogy a harminc körüli férfi nem hagyta el az üzlet területét, ezért "nem lopott, csak lopási kísérletet tett".

A semmítőszék végül érvénytelenítette az ítéletet.

"A vádlott helyzete és az élelmiszer eltulajdonításának körülményei azt mutatják, hogy csak annyit vett el, amennyi ahhoz az alapvető szükségletéhez kellett, hogy sürgető éhségét csillapítsa" – olvasható az ítéletben.

Az esetről tudósító Corriere della Sera című olasz napilap kiemelte annak a ténynek az iróniáját, hogy egy 4,07 euró értékű lopási kísérlet ügyének az igazságszolgáltatás három szintjén – első fok, fellebbezés, megsemmisítés – is át kell mennie az ezzel járó összes költséggel együtt, mielőtt végleg lezárják.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »