Olaszországban nem szórakoznak a szakszervezetek

Az olasz vasutasok csütörtök este kilenc órakor kezdődő huszonnégy órás sztrájkja indítja el az olaszországi közszolgáltatási dolgozók munkabeszüntetését, amely pénteken Róma és Milánó városát is megbéníthatja.

A vasutas-szakszervezetek által meghirdetett sztrájk majdnem kizárólag az olaszországi regionális és rövid távú, helyi járatokra vonatkozik. A nemzetközi járatokat és a nagy sebességű vonatokat nem érinti a munkabeszüntetés, közlekedik a Fiumicino római nemzetközi repülőteret az olasz fővárossal összekötő gyorsvasút is. A sztrájk miatt fennakadás várható viszont a milánói repülőterekre tartó vonatjáratokban. A vasúti sztrájk péntek este kilenc óráig tart.

Pénteken a tömegközlekedés áll le: Rómában délelőtt négyórás lesz a munkabeszüntetés, Milánóban tizenkét órán át tart a sztrájk, a milánói buszok, villamosok, metrók csak a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején közlekednek. Az olaszországi taxisszakszervezetek visszavonták sztrájkjukat, miután az olasz közlekedési tárca ígéretet tett az Uber taxiszolgálat szabályozására.

Péntekre az olasz közszolgáltatás többi érdekképviselete is sztrájkot hirdetett meg: a pedagógusok, orvosok, közlekedési rendőrök, a bíróságokon dolgozók. A kórházakban csak az életmentő beavatkozásokat biztosítják.

A szakszervezetek a sztrájkkal a Matteo Renzi vezette kormány gazdasági és szociális politikája ellen tiltakoznak. Ez az első országos sztrájk Olaszországban az idei évben.

Sztrájkol a Volán

Hazánkban a Volán-szakszervezeteknek lett elegük, így húsvét hétfőtől kezdődően öt napon át a megszokotthoz képest kevesebb járat fog közlekedni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »