Olaszországban megkezdték a Szputnyik V-vakcina kipróbálását

Olaszországban megkezdték a Szputnyik V-vakcina kipróbálását

Hatszáz önkéntes vesz részt a Szputnyik V orosz védőoltással indított oltási próbában, amelyet a Spallanzani római járványkórház indított. Erről Francesco Vaia kórházigazgató számolt be a keddi sajtótájékoztatóján.

Francesco Vaia bejelentette, hogy a gyakorlatban is megkezdődött a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani és a Szputnyik V-t fejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóintézet közötti együttműködés, amelyhez a közép-olaszországi Lazio tartomány is csatlakozott.

A legnagyobb olasz járványkórházként ismert Spallanzani szakértői már február közepén “biztonságosnak és hatékonynak” minősítették a Szputnyik V-t.

A most indult tudományos együttműködés keretében az orosz vakcinának az új típusú koronavírus mutációi elleni hatékonyságát vizsgálják. Ezek során az oltóanyagok “vegyes” alkalmazását is vizsgálják: az AstraZenecával beoltottak a második dózist Szputnyik V-vel kapják meg.

Hírdetés

A vizsgálatban hatszázan vesznek részt.

A kórházban tartott sajtótájékoztatón Vaia elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezésére várva, a Spallanzani már az orosz vakcina használatára készül. “Az olasz egészségügyet szolgáljuk azzal, hogy valamennyi, hatékonynak tartott vakcinát alkalmazzuk, ha jelenleg még kísérleti jelleggel is” – jelentette ki a kórház igazgatója.

Megjegyezte, hogy a közel hatmillió lelket számláló Lazio tartomány lakóinak teljes átoltásához havi másfél millió dózis oltóanyagra lenne szükség, de egyelőre “azt sem tudjuk, mennyi vakcinánk lesz májusban”.

Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője köszönetét fejezte ki a Spallanzani kórháznak. Kiemelte, hogy “az orvostudomány az EMA-nál és az Európai Uniónál is gyorsabb”. A politikus leszögezte: nem szabad “ellenségként” kezelni a Szputnyik V-t csupán azért, mert orosz védőoltás.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »