Olaszországban ma és holnap helyhatósági választások és népszavazás zajlanak

Olaszországban ma és holnap helyhatósági választások és népszavazás zajlanak

Olaszországban megnyíltak a szavazóhelyiségek a helyhatósági választásokon és a népszavazáson.

A baloldali kormánypártok és a jobboldali ellenzék

hét tartományban és több mint ezer önkormányzatban méri össze erejét a járványhelyzet miatt két napon át,

vasárnap és hétfőn zajló helyhatósági választáson, amellyel

egy időben népszavazást is tartanak a parlament létszámcsökkentéséről.

A szavazás vasárnap reggel hét órától este tizenegyig, hétfőn héttől délután háromig tart. A hét régióban mintegy 18,5 millió voksolót várnak az urnákhoz, az országos referendumon több mint 51 millióan jogosultak a szavazásra. Az első exit poll eredmények hétfő délután várhatók.

Először a népszavazás, majd a tartományi választások eredményeit közlik. Egyes körzetekben az utóbbi időben megüresedett parlamenti mandátumokról is szavaznak. A koronavírus-járvány első olaszországi választásának menetét az óvintézkedések betartása lassíthatja, például a szavazók közötti távolságtartás vagy a szavazófülkék többszöri fertőtlenítése miatt.

Hírdetés

A voksolás egybeesik Giuseppe Conte kormányzásának második esztendejével

a jogászprofesszorból lett kormányfő egy évig az M5S és a Liga, majd tavaly szeptembertől az M5S és a PD alkotta szövetség élén irányítja az országot. Sajtókommentárok kizárják az idei előrehozott választásokat, a balközép kormányerők súlyos veresége esetén az államfő legfeljebb szakértői kormány felállítását szorgalmazhatja.

Az északi Liguriában és Venetóban, a közép-olaszországi Toszkánában és Marchéban, a déli Campania és Puglia területén, valamint a nemzetiségi Alto Adigében választanak új elnököt és újítják meg a tartományi testületet. Ezen kívül ezerszáz önkormányzat újul meg, köztük több megyeszékhely mint Aosta, Trento és Velence.

A kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) mindent a népszavazásra tett fel,

amelyen igennel vagy nemmel kell szavazni a parlamenti létszám csökkentésére. A kétkamarás parlament 945 tagjának 600 főre redukálása kezdettől fogva a mozgalomból lett párt egyik politikai célkitűzésének számít.

Az előrejelzések a népszavazás sikerét vetítik előre, de

az esetleges vereség az M5S megsemmisüléséhez vezethet,

ami a kormány sorsát is befolyásolhatja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »