Olaszország több tartományában azonosítottak már majomhimlős beteget

Olaszország több tartományában azonosítottak már majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították – közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

A legtöbb fertőzöttet a római Spallanzani-kórházban kezelik, amely az ország fertőző betegségekre szakosodott egészségügyi központjaként ismert.

Rómában és környékén további tizenöt személyt tartanak megfigyelés alatt, jelenleg házi karanténban vannak. A legelső esetet május 19-én azonosították egy Kanári-szigetekről visszatért férfin.

A többi beteg közül is néhányan ott, vagy más európai országban, például Portugáliában jártak. Megfigyelés alatt vannak fertőzésgyanús betegek Szicília szigetén és Toszkánában is.  

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző betegségek osztályának  volt főorvosa a SkyTG24 hírtelevíziónak szerdán úgy nyilatkozott, hogy

Hírdetés

a majomhimlő esetében nem lehet járványról beszélni, ellentétben az új típusú koronavírus okozta pandémiával.

Kiemelte, hogy a majomhimlő nyállal terjed, nem lehet tüsszentéssel elkapni, ahogyan a koronavírus esetében történik.

A majomhimlő lappangási ideje hat naptól egészen tizenöt napig terjedhet

– tette hozzá Massimo Galli.

A halálozási arány nagyon alacsony a majomhimlő esetében – fejtette ki Giovanni Perri, a torinói Amedeo di Savoia kórház fertőző-osztályának orvosa. Perri felszólította mindazokat, akik a Kanári-szigeteken jártak, hogy jelentkezzenek ellenőrzésre a legközelebbi kórházban.

A majomhimlőt az elmúlt hetekben Európában és Észak-Amerikában is kimutatták.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »