Olaszország tényleges beavatkozást szeretne Líbiában

MTI nyomán

Olaszország a nemzetközi közösség által támogatott, Tripoliban ülésező líbiai egységkormány kérelmére kész katonai kórházat nyitni az észak-afrikai országban, azt orvosi, katonai és segédszemélyzettel ellátni – közölte kedden Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter.

A nyugat-líbiai Miszráta városában tervezett kórházban 65 orvos és nővér, valamint 135 fős segédszemélyzet dolgozna, az egészségügyi létesítmény biztonságáért pedig egy 100 fős védelmi egység felelne.

“Készen állunk” – jelentette ki Pinotti a líbiai helyzetet vizsgáló olasz parlamenti bizottság előtt.

Az ENSZ támogatta líbiai egységkormányhoz hű milíciák hónapok óta súlyos harcokat folytatnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai ellen Szirt városában.

Mintegy 400 líbiai katona vesztette életét és hozzávetőleg 2500-an sebesültek meg a dzsihadisták utolsó líbiai bástyájának visszavételét célzó hadműveletben.

A legsúlyosabb sérülteket már korábban is Olaszországba szállították kórházi kezelésre – számolt be a parlamenti bizottságnak Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter.

Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Olaszország is elismerte korábban, hogy különleges egységeik működnek Líbiában, ugyanakkor ez lenne az első alkalom, hogy egy nyugati állam nyíltan csapatokat telepítene – igaz, humanitárius okokból – az észak-afrikai országba.

Gentiloni hangsúlyozta az olasz misszió humanitárius jellegét:

“Orvosokat küldünk Líbiába, a szükséges katonai védelemmel”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »