Olaszország megakadályozta a földközi-tengeri EU-misszió meghosszabbítását

Olaszország megakadályozta a földközi-tengeri EU-misszió meghosszabbítását

BRÜSSZEL. Olaszország megakadályozta az európai uniós külügyminiszterek hétfõi brüsszeli tanácsülésén az embercsempészet ellen indított, Sophia elnevezésû földközi-tengeri mûvelet mandátumának meghosszabbítását – közölték névtelenséget kérõ diplomáciai források.

A 2015-ben indított misszió hatálya július 27-én jár le, de egyes szakemberek szerint az Olaszország számára egy ideje már inkább nehézséget, mintsem segítséget jelent.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint nem zárható ki, hogy Róma a lépéssel az országban lévõ menedékkérõk áthelyezésének felgyorsítását akarja elérni. Az olasz kormány már korábban értésre adta, hogy arra törekszik: a többi EU-tagország hajói ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket.

A külügyi tanács által elfogadott dokumentumban elsõsorban a haditengerészeti mûvelet fontosságát hangsúlyozták.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az ülés elõtt arról beszélt, hogy "jól halad a munka" a Sophia meghosszabbítása ügyében. Mint mondta, a mandátum csak július végén jár le, így van még idõ megállapodásra jutni, aminek semmi különös akadályát nem látja egyik ország részérõl sem.

A külügyminiszterek hétfõi tanácskozásán korlátozásokat fogadtak el a felfújható csónakok és a csónakmotorok líbiai exportjára vonatkozóan. Az EU tagállamai így bizonyos kivételektõl eltekintve mostantól meggátolhatják ezen áruk kivitelét az észak-afrikai országba, ahol nagy esély van rá, hogy embercsempészek kezébe kerülnek.

2017 elsõ hat hónapjában mintegy 85 ezren értek partot Olaszországban, ötödével többen, mint a tavalyi év azonos idõszakában. Az érkezõk többsége nigériai, bangladesi és elefántcsontparti, így rendkívül magas azok aránya, akiknek elutasítják a menedékjogi kérelmét.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »