Olaszokat és japánokat öltek le a dakkai túszejtők

Olaszokat és japánokat öltek le a dakkai túszejtők

Huszonhárom túszukkal végeztek a dakkai terrortámadás elkövetői péntek éjjel a bangladesi főváros két előkelő éttermében, az áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár – közölték a hatóságok szombaton.

A szörnyű merénylet kitervelőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter Milánóban megerősítette, hogy kilenc olasz – köztük 4 férfi és 5 nő – holttestét azonosították az áldozatok között. A támadást egy tizedik társuk túlélte.

Japán, amerikai és indiai áldozatok

A japán kormány szóvivője Tokióban hét japán – köztük 5 férfi és 2 nő – halálát erősítette meg. Szuga Josihide, a miniszterelnöki kabinet főtitkára elmondta, hogy a támadáskor összesen nyolc japán volt az étteremben, s egyiküket lőtt sebbel kórházban ápolják. A japánok a tokiói kormány egy dakkai projektjénél dolgoztak tanácsadóként.

Az áldozatok között washingtoni és újdelhi közlés szerint egy amerikai állampolgár és egy 19 éves indiai nő is volt.

A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy kapcsolatban maradnak a bangladesi hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megadnak. A dakkai terrortámadás okozta aggodalmak miatt India néhány keleti és északkeleti államában magas fokú készültségbe helyezték a biztonsági erőket.

Bangladesi rendőrségi források elmondták, hogy

20 külföldi és 3 bangladesi túsz holttestére bukkantak a helyszínen

miután a hadsereg és a félkatonai erők tagjai, valamint a rendőrség kommandósai reggel véget vetettek a több mint tíz órán át tartó túszejtő akciónak, amelyet a Gulsan diplomatanegyed két előkelő éttermében hajtottak végre az iszlamista fegyveresek.

Az iszlamista terroristák a két tóparti étterem – a Holey Artisan és az O,Kitchen – vendégei közül mintegy 35-öt ejtettek túszul pénteken késő este, s a halálos áldozatok többségét még az éjjel kivégzésszerűen, egy bozótvágó késsel lekaszabolták – mondták el a túlélő szemtanúk. Előzőleg különválasztották őket a Koránból idézni tudó, szerintük hithű vendégektől.

Táska kézigránáttal tömve

Az étterem főszakácsa, Diego Rossini, akinek sikerült kiszöknie az épületből, korábban az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, az események úgy peregtek le, mint egy horrorfilmben. A támadók 20-30 év körüli fiatalok voltak, akik automata fegyverekkel voltak felszerelkezve, egyiküknél kézigránáttal teli táska volt – mondta.

A bangladesi biztonsági erőknek szombat reggel 13 túszt, köztük egy japán férfit és két Srí Lanka-it sikerült kiszabadítaniuk, miután helyi idő szerint reggel 7 óra 40-kor megrohamozták a helyszínt, és a hadsereg szóvivőjének elmondása szerint „12-13 perc alatt legyűrték a terroristákat és teljes ellenőrzésük alá vonták a helyszínt”.

A szóvivő szerint a kommandós akcióban hét terroristát fogtak el, a többieket megölték.

„Mély haragot érzek amiatt, hogy annyi ártatlan ember vesztette életét ebben a barbár és gyalázatos terrorcselekményben” – mondta Abe Sindzó japán miniszterelnök Tokióban.

Matteo Renzi olasz kormányfő a nemzet „fájdalmas veszteségéről” beszélt. „Olaszország egységes marad a radikális iszlám okozta tragédiával szembesülve, és nem fog meghátrálni azoknak az őrültségétől, akik le akarják rombolni mindennapi életünket” – mondta.

Az Iszlám Állam volt

Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő élesen elítélte a terrortámadást, és a nemzethez intézett televíziós üzenetében kétnapos nemzeti gyászt rendelt el az eddigi legvéresebb bangladesi merénylet áldozatainak tiszteletére. „Az iszlám a béke vallása. Ne szennyezzétek be a vallásunkat gyűlöletből elkövetett cselekményekkel! Mit akartok elérni ártatlan emberek meggyilkolásával?” – mondta a miniszterelnöknő. Előzőleg azt ígérte, hogy legyőzik a terrorizmust az országban, egyben arra biztatta az embereket, hogy vegyék ki részüket ebből a küzdelemből.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam szervezete jelentkezett a terrortámadás kitervelőjeként. A dzsihadista szervezet a hozzá köthető Amak hírügynökségen keresztül azt állította, hogy harcosai követték el a támadást. Diplomácia források, biztonsági szakértők egyébként az EFE hírügynökségnek korábban jelezték egy ilyen típusú és méretű merénylet esélyét Bangladesben.

Nem vénnek való vidék

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra három támadó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »