Olasz kezdeményezés: Szent József-szobrokkal segítik a betlehemi kézműveseket

Olasz kezdeményezés: Szent József-szobrokkal segítik a betlehemi kézműveseket

Az olasz Qum szociális szövetkezet és egy szentföldi manufaktúra között megegyezés született: 15 betlehemi keresztény és muszlim kézművest segítenek azzal, hogy egyhavi jövedelemhez juttatják őket. Mindezt a Betlehemben faragott Szent József-szobrok eladásából befolyó összegből tudják finanszírozni.

A kezdeményezést elindító Qum szociális szövetkezet az olasz Caritas égisze alatt működik a dél-olaszországi Tursi-Lagonegróban (Basilicata régió). Egy szicíliai pap, Piero Sortino adta az ötletet, aki a Szent József Betlehemben készült szobrait kívánta terjeszteni, hogy támogassa az ottani kézműveseket, akik csaknem egy éve szenvednek a bevételeik kiesésétől. A választás egy kisebb üzemre esett, ahol keresztények és muszlimok is dolgoznak.

Tavaly karácsonykor a szövetkezet szentföldi boltokat támogatott azzal, hogy olajfából készült emléktárgyakat vásároltak tőlük, a szállítást is megoldották. Az új projektet Szent Józsefnek szentelték:

– mondta el Sortino atya. Nem véletlenül választották a fafaragókat: a szakmájukkal Szent József nyomdokaiban járó mesteremberek súlyos nehézségekkel néztek szembe a világjárvány következtében.

Amikor először felvették a kapcsolatot a betlehemi üzemmel, ott meghatottsággal fogadták tervüket. „Nagyon meghatódtak, szinte megkönnyezték. Ezek a kézművesek majdnem egy éve nem kerestek semmit, nem volt mit dolgozniuk. Közülük tíz embernek ma mi adunk munkát – folytatta Piero Sortino. Az olasz szövetkezet eddig 300 kisebb méretű Szent József-szobrot rendelt tőlük, és további 200 van tervbe véve. A rendeléseknek hála, tizenöt alkalmazott kaphat majd egyhavi bért – ezt a célt a szent ünnepéig, március 19-ig szeretnék elérni. A projektet utána is folytatni kívánják, ameddig csak lehetséges.

Hírdetés

Szerte Olaszországból futnak be a megrendelések a szociális szövetkezethez, ők továbbítják azokat a betlehemi üzem felé. A beérkező termékeket a szövetkezet dolgozói csomagolják és postázzák. Nincsenek fix árak, szolidaritást kifejező hozzájárulást kérnek a kézművesek családjaik támogatására. Egyfajta lelki kötelék is létrejött, köztük és a betlehemiek között.

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka videoüzenetben fejezte ki háláját a kezdeményezésért Tursi-Lagonegro püspökének, Vincenzo Orofinónak és a Qum szövekezetnek. „A kezdeményezésük révén Önök megerősítik a köteléket egyházmegyénkkel, ezzel a nagy szegénységben élő betlehemi vidékkel – mondta az érsek. –

Amit csak tudunk, megtesszük, elsősorban teljes szívünkkel imádkozunk önökért innen, a Szent Sír közeléből.”

Forrás és fotó: Agensir.it

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »