Olasz katonai temetőt hoztak rendbe Zalaegerszegen

Olasz katonai temetőt hoztak rendbe Zalaegerszegen

Az olasz nagykövetség hozzájárulásával újították fel Zalaegerszegen az első világháborúban elesett olasz katonák számára kialakított temetőt, ahol szerdán Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) és Maria Assunta Accili Sabbatini, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete, illetve Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott tartott bejárást.

A polgármester felidézte: Zalaegerszeg önkormányzata és a budapesti olasz nagykövetség 2014-ben kötött megállapodást az olasz katonai sírkert rendbetételére.

A temető síremlékeinek felújítása, az emlékművek környezetének térkövezése, valamint a zöldfelület rendbetétele a múlt hónapban fejeződött be.

A nagykövetség az önkormányzat részére nyolcezer eurót (2,5 millió forint) biztosított, a felhasznált összeg végül az önkormányzat és cégei munkájának révén több mint 10 millió forintot tett ki.

A temető az egykori zalaegerszegi hadifogolytábor területén található, a sírkertben 1656 katona nyugszik. Többségük olasz, földi maradványaik számozott műkőkeresztek alatt nyugszanak, de orosz, szerb és román katonák sírja is található a temetőben, továbbá néhány zsidó vallású fogolynak is emléket állítottak.

Egy szintén felújított obeliszk jelzi az ismeretlen hősi halottak tömegsírját.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »