Olasz földrengés: kispórolták a cementet a falakból?

Olasz földrengés: kispórolták a cementet a falakból?

Hivatalos adatok szerint 291-re nőtt a földrengés áldozatainak száma Olaszországban, és ez a szám valószínűleg tovább emelkedik majd, sokakat ugyanis még mindig keresnek a romok között. 

foldrbucsu3_bA természeti katasztrófa 35 áldozatának búcsúztatása Ascoli Piceno sportcsarnokában (fotó: MTI/EPA)

A katasztrófában tizenegy román állampolgár vesztette életét, 19-et továbbra is eltűntnek nyilvánítanak. A Richter-skála szerinti 6,2 erejű földrengés szerda hajnalban rázta meg az ország középső részét, a természeti csapás álmukban érte az embereket. Azóta összesen 2500 embert telepítettek ki a hatóságok.

Szombatra virradóra is több utórengés volt a térségben, a legerősebb egy 4,2-es fokozatú volt. Az olasz földtani intézet szerint a nagy földrengés óta 1330-nál több utórengés történt, az egyik pont akkor, amikor szombaton leszállt a katasztrófához közeli helyszínen Sergio Mattarella államfő helikoptere. Az elnök azért érkezett, hogy személyesen is szemügyre vegye a természeti katasztrófa okozta pusztítást, és részt vegyen az áldozatok temetésén. Olaszország-szerte szombaton gyásznapot tartottak az áldozatok emlékére, félárbocra eresztették az állami intézményeken a nemzeti lobogókat. Az Amatricéhez közeli Ascoli Piceno városában 35 áldozatot temettek el, az állami gyászszertartáson Sergio Mattarella és Matteo Renzi miniszterelnök is részt vett.

Ponta beszólása

Victor Ponta volt kormányfő örömének adott hangot vasárnapi Facebook-bejegyzésében annak kapcsán, hogy az olasz politikusok „nem próbáltak politikai tőkét kovácsolni a földrengés áldozatainak halálából”. Részvétnyilvánításnak szánt posztjában a szociáldemokrata politikus – utalva a tavaly októberi bukaresti Colectiv-tragédiát követő megmozdulásokra – megjegyezte: az itáliai katasztrófát követően senki nem vonult utcára azt hangoztatva, hogy „a korrupció öl”, ugyanakkor senki nem követelte a kormány távozását.

A katasztrófa sújtotta közép-itáliai régióba látogatott vasárnap Maria Ligor, a Cioloș-kormány határon túli románokért felelős tárca nélküli minisztere, aki részt vett az áldozatok emlékére a rieti ortodox templomban tartott misén, és felkereste a kórházi ápolásra szoruló román sérülteket is.

Ligor elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint tizenegy román állampolgár vesztette életét a földrengésben, öten pedig kórházban fekszenek, valamennyiük állapota stabil. Bár az elmúlt napokban öt, korábban eltűntnek hitt románt épségben megtaláltak, 19 román állampolgárt továbbra is keresnek a hatóságok. Különben öt román áldozat holttestét hétfőn Romániába szállítják, a költségeket a bukaresti külügyminisztérium fedezi.

A Cioloș-kabinet hétfőn rendkívüli ülésen dönt arról, milyen formában támogatja az itáliai földrengés román áldozatait, valamint azok hozzátartozóit.

Ezzel egy időben az itáliai főügyészség bűnvádi eljárást indított a földmozgás következményeinek kivizsgálása érdekében: 115 olyan épület omlott ugyanis össze, amelyet az elmúlt években teljesen földrengésbiztosan felújítottak. Ilyen például az amatricei általános iskola is, amelyet 2012-ben újítottak fel. A nyomozó hatóság azt gyanítja, hogy az építkezéseknél kispórolták a cementet a falakból. „Ez nem csak a sorscsapás bűne” – nyilatkozta a La Repubblica napilapnak Rieti város ügyésze, Giuseppe Saieva, emlékeztetve, hogy a földrajztudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »