Olasz euroszkeptikusok diadala

Rosszul szerepeltek a hagyományos pártok az önkormányzati választáson.

Olaszországban is érezteti hatását a hagyományos pártok iránt érzett bizalmatlanság, hiszen a Beppe Grillo humorista által hét évvel ezelőtt alapított párt, az Ötcsillagos Mozgalom nyerte meg a vasárnapi római polgármester-választás első fordulóját.

A környezet megvédéséért, a közvetlen demokrácia bevezetéséért és a korrupció ellen harcoló euroszkeptikus párt 37 éves jelöltje, Virginia Raggi ügyvédnő a szavazatok 35,6 százalékát szerezte meg. A második helyen a baloldali Roberto Giachetti végzett 24,7 százalékkal, a harmadik helyre a nacionalista, euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártok jelöltje, Giorgia Meloni futott be 20,7 százalékos eredménnyel, a negyedik helyet pedig a jobboldali Alfio Marchini szerezte meg (10,9 százalék).

Mint arra elemzők rámutatnak, az eredmény mind a Matteo Renzi vezette baloldali kormánypártnak, mind Silvio Berlusconi jobboldali pártjának súlyos csapást jelent. „A rómaiak világos üzenetet küldtek. Történelmi pillanat tanúi vagyunk” – nyilatkozta a nyertes, Virginia Raggi, ám a végső győzelemre várnia kell, hiszen két hét múlva rendezik meg a második fordulót. Az Ötcsillagos Mozgalom sikere részben annak a 2014-ben kirobbant botránynak köszönhető, amelynek során kiderült, hogy a szervezett bűnözés befészkelte magát a római törvényhozásba.

A Corriere della Sera című napilap kommentárja szerint az önkormányzati választások első fordulója megmutatta, hogy az olasz balközép ellenfele már nem Silvio Berlusconi, hanem az Ötcsillagos Mozgalom.

Róma elvesztése különösen érzékenyen érintené Matteo Renzit, hiszen négy hónap múlva népszavazást tartanak a miniszterelnök által sürgetett alkotmánymódosításokról, amelyek értelmében hatékonyabbá tenné a parlament működését, megkurtítaná a felsőház jogait és lehetővé tenné a stabilabb kormányzást.

A kormányfő felajánlotta lemondását arra az esetre, ha a népszavazáson elbukik a kezdeményezése.

A 2014 óta hivatalban lévő Renzi kezdeti népszerűsége az utóbbi hónapokban csökkent a gazdasági növekedés lassulása, a gyenge tőkehelyzetben lévő bankok válsága és a bevándorlási hullám felerősödése miatt. Mindazonáltal Milánóban, Torinóban és Bolognában a szociáldemokraták jelöltje nyerte a vasárnapi első fordulót.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »