OĽANO: Az SaS vonja vissza alaptalan vádjait, vagy valljon színt

OĽANO: Az SaS vonja vissza alaptalan vádjait, vagy valljon színt

Igor Matovič, az OĽANO elnök hétfő délután tette közzé pártja friss nyilatkozatát a kormányválságról. A nyilatkozat tartalmát tekintve egyre kisebb a valószínűsége, hogy az OĽANO esetleg az utolsó pillanatban meghátrál az SaS-szel szemben.

A közlemény szerint az OĽANO nemtetszését fejezi ki amiatt, hogy az SaS folyamatosan mellébeszél olyan fontos kérdésben, mint a koalíciós szerződés felmondásának valódi oka.

Az SaS a családtámogatási csomag kapcsán robbantotta ki a kormányválságot. Először nem vétózta meg a törvényt, amely gyorsított eljárásban mindkét olvasatban megszerezte a parlament támogatását. De mikor az elnöki vétóra megtörésére került sor, az SaS hirtelen álláspontot változtatott, és az “államháztartás teljes bedöntésének” nevezte a csomag elfogadását, az OĽANO-t pedig a fasisztákkal való együttműködéssel vádolta meg. Ezzel kapcsolatban az OĽANO most azt írja:

“Az a magyarázat, miszerint az SaS elnöke azért nem vétózta meg a családtámogatási csomag, mert félt, hogy a vétót nem fogadnák el [a koalíciós partnerek], egyszerűen nevetséges. Ez az érvelés elhangzott a koalíciós pártok  SaS-szel közös találkozóján is, ahol minden résztvevő, köztük az SaS is egyetértett abban, hogy sosem történt olyan, amikor az SaS vétóját ne tartották volna a tiszteletben a kormánypártok”

írják.

Hírdetés

Az OĽANO állítja, hogy a kormányválság kirobbantása, a koalíciós szerződés felmondása így lényegében előzetes figyelmeztetés nélkül történt, mert az SaS a törvényalkotási eljárás egyetlen pontján sem akadályozta az ügymenetet.

“Épp ellenkezőleg. Az SaS és közvetlenül maga Richard Sulík pártelnök a koalíciós tanács ülésén áldását adta az ellenzékkel való tárgyalásokra: ‘Mi nem támogatunk titeket, de ha akarjátok, vigyétek át [a csomagot] az ellenzékkel, mi pedig a jószándék jeleként ezt nem tekintjük majd a koalíciós szerződés megszegésének’”

írja az OLANO. Ugyanezt egyébként annakidején Sulík a sajtó előtt is elmondta, csak épp a liberális oldalra elfogult szlovák média nem kérdez vissza erre a körülményre.

“Felszólítjuk ezért az SaS-t, hogy vonja vissza ultimátumszerű követeléseit, amiket nyilvánvalóan hamis vádak alapján fogalmazott meg. Vagy nyíltan mondja el a nyilvánosságnak a valódi okokat, amelyek a kormány megbuktatásához vezettek”

áll a nyilatkozatban.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »