Olajon nyertek az orosz oligarchák

Olajon nyertek az orosz oligarchák

Nem fognak a nemzetközi szankciók az orosz oligarchákon, az idén ők vezetik a vagyongyarapodási világranglistát.

Az Oroszország ellen a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása miatt meghirdetett nemzetközi szankciók leginkább a dolgozó népet sújtják, az oligarchák azonban – néhány kivétellel – fittyet hánytak a megtorló intézkedésekre. Sőt, a Bloomberg összeállításából az derül ki, hogy az orosz milliárdosok növelték legnagyobb ütemben a vagyonukat.

Az országonkénti tíz leggazdagabb üzletember vagyonának alakulását követő statisztika szerint az orosz milliárdosok az idén eddig átlagosan 10,8 százalékkal gyarapították a vagyonukat, míg a második helyre szorult amerikaiaknál 7,5 százalékos a bővülés.

A Brexit körüli bizonytalanságok is visszatükröződnek a brit top 10 3,4 százalékos vagyonbővülésében, de ennyi is elég volt a harmadik hely eléréséhez, főként úgy, hogy a dobogótól távolodva csak negatív számokkal találkozhatunk. A 12 országot felsoroló lista végén Kína kullog: elit milliárdosaik vagyona átlagosan 27,6 százalékkal csökkent. Ebben sok meglepő nincs. Az egyik ok a kínai–amerikai kereskedelmi háború mellékszálaként lassuló gazdasági növekedés, a másik a kínai magántársaságok nyakló nélküli külföldi költekezésének korlátozása.

Hírdetés

A vállalatfelvásárlásaikhoz szükséges finanszírozás megnehezült, miután Peking egyszerűen elzárta a pénzcsapot. Ennek következtében olyan konglomerátumok, mint a HNA vagy a Dalian Wanda, akciós kiárusítást kénytelenek tartani túlméretezett portfóliójuk megtisztítása érdekében. A túlértékelt technológiai és ingatlancégek árfolyamesése is apasztotta a milliárdosok vagyonát.

Az orosz milliárdosok brit frakciójának nehéz dolga van, a Novicsok-botrány, Szergej Szkripal kettős ügynök és lánya megmérgezése kapcsán elrendelt pénzügyi szankciók érzékenyen érintik a működésüket.

A Chelsea futballklub Putyin-hű tulajdonosától, Roman Abramovicstól például megtagadták a tartózkodási engedély meghosszabbítását. Ha már nem nézheti a meccseket a londoni luxuspáholyából, legalább az vigasztalhatja, hogy az energetikai befektetéseiből építkező vagyona az idén 1,9 milliárd dollárral 14,4 milliárdra hízott, s ezzel ő a kilencedik leggazdagabb orosz.

Általánosságban is az energiaárak emelkedésének köszönhetik első helyüket az oroszok: listavezetőjük Leonyid Mikhelszon, a legnagyobb gázipari magántársaság, a Novatek egyik tulajdonosa, akinek a vagyona 4,4 milliárddal gyarapodott, és 21 milliárd dollárnál jár.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »