Olajmezőn épülnek fel az új pozsonyi felhőkarcolók?

Olajmezőn épülnek fel az új pozsonyi felhőkarcolók?

POZSONY. Az ingatlanfejlesztő társaságok az utóbbi időben számos nagyberuházást valósítanak meg, illetve terveznek Pozsonyban, felhőkarcolók épülnek a Duna mindkét partján. Ezek közül néhányat az egykori Apollo olajfinomító helyén építenének fel, ahol már több évtizede jelentős mértékű olajszennyezés történik, s a mérgező anyagok egyre tovább terjednek.

Pozsonyban az utóbbi évtizedben folyik a felszín megtisztítása. A föld alatt azonban továbbra is találhatók toxikus anyagok. Nem csak a vereknyei mérgező hulladék-lerakatról van szó…

Nagy probléma merül fel a városközponthoz közeli életkörnyezet tekintetében – ott, ahol Pozsony új felhőkarcoló-negyede épül. Javarészt olyan térségről van szó, amely kapcsán a J&T RE és a HB Reavis társaság korábban még adókedvezményt kért azért, hogy építkezhessen, egy teljesen új negyed felépítését tervezték. Néhány hete azonban Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes is megerősítette, hogy a beruházók visszavonják a kérvényüket, mert több minisztérium és szakember ellenzésével szembesültek.

Azonban nemcsak az olaj jelenti a térség egyetlen problémáját. Egyre több nagy Duna parti épület nyúlik mélyen a földbe, megzavarják ezzel a talajvíz áramlását, károsítják annak erejét és minőségét.

„A Riverpark 2, az Eurovea, az Eurovea 2 – a mélyre nyúló földalatti garázsokkal és át nem eresztő alapokkal rendelkező hatalmas épületek sora egy át nem eresztő falat képez, meggátolva az áramlást“ – magyarázta Alena Trančíková, a pozsonyi vízművek (BVS) vízzel és életkörnyezettel foglalkozó szakértője. Az építkezések ezzel csökkentik azon talajvíz mennyiségét, amely a Csallóközbe folyik. A dunai víz ugyanis nem tud más utat találni, ezért a talajvíz szintje csökken majd – fejtette ki a szakértő.

Hírdetés

Felhőkarcolók az olajmezőn

A földalatti veszély a városközpont közelében, a korábban megszüntetett Apollo olajfinomító helyén áll fenn, ahol a II. világháborús bombázások után a földben nagy olajfoltok maradtak.

A szennyezéssel most a Penta, a HB Reavis és a J&T Real Estate társaság küszködik. A luxus életvitelt biztosító magas tornyaik, a város bővebb központjának számító, nagyszerű helyen, közvetlenül az olajmezőn épülnek.

A Denník N birtokában vannak a 2002-es évi geológiai felmérésről készített, eddig közzé nem tett térképek. Az olajjal, valamint rákkeltő benzollal, veszélyes toluollal és mérgező, klórozott szénhidrogénekkel teli, toxikus felhő már akkor is behatolt a sűrűn lakott negyedekbe, ám azzal senki semmit sem tett. A szennyeződés jelenlétét bizonyítják a beruházók legújabb felmérései is, azok azonban csak bizonyos konkrét projektek területére vonatkoznak.

A 2002-ből származó térkép 9-13 méteres mélységben olajszármazékok erős koncentrációját mutatták. Például erős koncentráció mutatkozott ott, ahol a Twin City toronyház állna az új autóbusz-pályaudvarral szemben, a Malomligeti út (Mlynské nivy) és a Kassai út kereszteződésében, illetve a terület további részén, a Dunához közelebb, ahol az Eurovea2 épül.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »