Oláh ügyészség: gázvezetéket készültek a levegőbe röpíteni az erdélyi hatvannégy vármegyések – és a "csillagszóróbombával" is gyilkolni akartak

Az oláh vádhatóság nem kisebbet állít, minthogy földgázvezetéket készültek a levegőbe röpíteni az erdélyi hatvannégy vármegyések. A román ügyészek szerint a december elsejei robbantás csupán azt hivatott bizonyítani a potenciális finanszírozóknak, hogy „erős szervezetről” van szó, „amely fel is mutat valamit”.

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerdán emelt vádat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi vezetője, Beke István Attila és Szőcs Zoltán ellen terrorizmus miatt.

Az Adevarul napilap megszerezte a vádiratot, amely teljesen új kontextusba helyezi Bekéék románok által eddig hangoztatott tervét, hogy több petárda egyidejű felrobbantásával megzavarják a megszállók decemberi elsejei katonai parádéját, és ezzel bekerüljenek a világsajtóba. A román lap szerint egy 2015. augusztus 19-i (lehallgatott) beszélgetés során Szőcs Zoltán, a fivére és két másik hatvannégy vármegyés egy sokkal nagyobb szabású támadás tervéről társalogtak: nevezetesen arról, hogy felrobbantják az erdélyi földgázlelőhelyekről a Kárpátokon túlra vivő vezetékeket, mégpedig akkor, amikor az ukrajnai gázszállítások az ottani harcok és szabotázsakciók miatt leállnak. Elhangzik, hogy sikerült azonosítani a Moldvába és Havasalföldre vezető gázcsöveket, amelyek Kézdivásárhely közelében haladnak el, többnyire a földbe temetve, viszont a patakoknál egy darabon a felszínen. Szó esik a villanyvezetékek elvágásról is.

Szőcs Zoltán veti fel, hogy az ilyen akciók kivitelezéséhez sok pénzre volna szükség. A találkozó egy másik résztvevője erre azt mondja: Oroszországtól biztosan lehet finanszírozást kapni, de ahhoz erős szervezetre van szükség, „amely fel is mutat valamit”. Az oláh vádak szerint ez a valami lehetett volna a 2015. december elsejei kézdivásárhelyi petárdapufogtatás, amelyre már nem került sor. Beke István Attilát, a HVIM kézdivásárhelyi vezetőjét, aki összerakta volna a "csillagszóróbombát", november 30-án letartóztatták.

HVIM-videó a székely nemzettestvérek kálváriájáról

A vádirathoz csatolt szakértői vizsgálat szerint a Beke által petárdákból és csillagszórókból készített robbanószerkezet hatása "korántsem korlátozódott volna a félelemkeltésre". Az Adevarul által idézett dokumentum szerint február 19-án elvégeztek egy próbarobbantást a Beke által beszerzett petárdák tíz százalékával, a vádlott ügyvédjének a jelenlétében. A szakértő szerint a hatás egyenértékű volt egy kézigránátéval, használata pedig a kézdivásárhelyi Gábor Áron téren – ahol az épületek közötti legnagyobb távolság 40 méter – akár halált is okozhatott volna. Egy másik szakértői jelentés megállapította, hogy az egyébként elektromérnök Beke által készített valamennyi szerkezet működőképes volt.

A két magyar fiatalember akár életfogytiglant is kaphat az ügyészség által adott jogi besorolás alapján.

Erdélyi vármegyések: Hol vannak a bizonyítékok?

Az ártatlanul meghurcolt székely fiatalok Beke István és Szőcs Zoltán, hat illetve öt hónapja tartó felügyeleti fogva tartását akarja igazolni a nyomozóhatóság, azokkal a hazugságokkal, amelyek szerint a mozgalom földgázvezetékeket akart robbantani, valamint olyan szélsőséges szervezetekkel tartott kapcsolatot, mint a baszk ETA, az IRA, valamint „Románia számára ellenséges szervezetek”, például a Bolgár Nemzeti Mozgalom, vagy a moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalo – írja az oláh ügyészség hazugságaira reagáló közleményében az erdélyi HVIM. Alább a folytatás.

Mindezt a hatóságok által közzétett vádirat tartalmazza, amelyben egy lehallgatott beszélgetésből ollóztak össze néhány mondatot. Mindezek tudatában a kérdés csak egy. Hol vannak a bizonyítékok? Melyek azok a tárgyi bizonyítékok, amelyek igazolják a kapcsolatot az említett szélsőséges szervezetekkel, hol vannak azok az eszközök, amelyek bárminek a felrobbantására lettek volna alkalmasak? Esetleg a média és a SRI által kitalált petárdabomba? Ilyen létezik? Meséljenek róla! Aljas módon a nyomozati fázis lezártával kezdődő első tárgyalás napján öntik a média vályújába ezt a moslékot, mert nem tudjuk másnak nevezni.

Aljas módon a vádirat úgy készült el és volt továbbítva, hogy a pirotechnikai és informatikai vizsgálat eredményei nem voltak a vádlottak és védőügyvédek tudomására hozva. Sajnos itt a bizonyítékokat a hatóságok gyártják és egyes médiumok szeretettel teszik közzé, hogy növeljék az olvasói-nézői tábort.

Egy bizonyíték viszont van: Beke István és Szőcs Zoltán magyar emberek, ezért vannak bent. A többi bizonyíték arra van kitalálva, hogy a román hatóságok igazolni tudják súlyos jogsértéseiket, befolyásolják a bírókat, embereket.

(Kuruc.info – Nol nyomán)

Korábban írtuk: Nem történt vádemelés tegnap a székely HVIM-esek ügyében – ma kerülhet rá sor

Jogfosztottságban – Erdély ma, Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzésének tükrében

A bebörtönzött székely hazafiakért kiállni ma nem más, mint elutasítani az oláh elnyomást – így is tiltakozhat

Továbbra sem szabadulhatnak a vármegyések a megszállók börtönéből

Morvai a Beke-ügyről: önkényes és elfogadhatatlan a büntetőeljárás


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »