Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről szerda este Budapesten, a Reformáció emlékparkban.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára kiemelte: a reformáció lényege a megújulás, a reformáció emléknapján pedig a protestánsok nemcsak visszaemlékeznek a reformátorok tetteire, de igyekeznek lélekben ők maguk is megújulni.

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára előadásában arról beszélt, hogy a családok évében a reformációt ünneplő keresztyén embereknek újra hitet kell tenniük a család mellett.

A családi élet “számunkra nem egyszerűen elvi kérdés, nem célszerű társadalmi rend, hanem a Bibliából fakadó felismerés” – fogalmazott.

Kifejtette: Luther Márton ugyanis nemcsak az egyházat szervezte át, hanem a Biblia tanításaként hirdette, hogy az emberi élet alapvető ajándéka és természetes rendje a házasság és a gyermekvállalás.

Ez “komoly felismerés volt”, hiszen a középkorban a “megszentelt életet élő” szerzetesekről azt tartották, hogy “lelkileg közelebb vannak a mennyországhoz”, az ő életüknek pedig része a családi életről való lemondás is – mondta.

A reformátorok szerint a keresztyén élet és az egyház megújulása is a családban kezdődik, Luther kis kátéjában ír arról, hogyan “tanítsa a családfő az ő háza népét” – tette hozzá az egyháztörténész.

Hírdetés

DBZOL20181031014

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténész professzora beszédet mond a reformáció napja alkalmából tartott megemlékezésen a budapesti Reformáció parkban 2018. október 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Protestánsként “egy roskadozó életformát szeretnénk megerősíteni az igei üzenettel”, “bármilyen eszmék, ideológiák tépik is” ma családot és a “keresztyén társadalom alapértékeit” – tette hozzá Korányi András.

A megemlékezés végén a MEÖT tagegyházainak lelkészei áldást mondtak, majd virágokat és koszorúkat helyeztek el a reformáció emlékművénél.

Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet.

DBZOL20181031012

A Fóti Baptista Fúvószenekar tagjai a reformáció napja alkalmából tartott megemlékezésen a budapesti Reformáció parkban 2018. október 31-én. MTI/Balogh Zoltán
  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »