Ökumenikus családi napot tartottak Nyírbátorban

„Mester, mondd, hol laksz? Jöjjetek, és meglátjátok!” (Jn 1,38–39) mottóval tartották meg június 5-én a történelmi egyházak Nyírbátorban az 1. Keresztény Családi Napot a minorita templom melletti téren. A rendezvényen Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök is részt vett.

A családok szerepe különösen fontos egy olyan korban, amikor minden hagyományos érték megkérdőjeleződik. Az igazán jó édesanyák és édesapák Isten szeretetét közvetítik gyermekeik felé. Azok a gyerekek, akik szerető családi légkörben nőnek fel, könnyebben átélik a megváltottság örömét is. Fontos azonban, hogy a keresztény családok nem elzárkózva élnek a világban. Mivel a szeretet korlátlanul osztható, a boldog családok Krisztus szeretetét sugározzák kifelé is. Ez a gondolat hívta életre a keresztény családi napot, a családoknak ezt a különleges küldetését ünnepelték ezen a vasárnapon.

A programok kezdete előtt mindenki a saját felekezete szerinti istentiszteleten vett részt. A római katolikus szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott püspök mutatta be. A szertartások után mindenki meglátogatta és megismerhette a testvérfelekezetek templomait is. Az ünnepélyes megnyitó után a nagyszínpadon a gyermekneveléssel, a családi élettel kapcsolatos előadásokat hallhattak a jelenlévők. Babály András nyírbátori plébános a kamaszkori kommunikációs hibák elkerüléséhez adott hasznos tanácsokat, Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója pedig a családtagok egymás iránti, Isten előtti felelősségét hangsúlyozta.

A családi pontgyűjtő versenyen a résztvevők templomismereti totón, szellemi és ügyességi játékokban tehették próbára magukat. A legügyesebb családok júliusban egy egynapos egri kiránduláson vehetnek részt.

A gyerekek is számos program közül választhattak: kézműves foglalkozások, keresztény filmklub, póni fogathajtás, körhinta, trambulin, valamint Szajlai Szabolcs bűvész műsora.

Több együttes is fellépett a nap folyamán: Lakner Sándor és lánya, Elza, az Atem Trió, a Képmás zenekar és a Nyírbátori Fiatal Fúvósok Zenekara, a napot pedig Mészáros János Elek koncertje zárta.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Videó: Nyírbátori Görögkatolikus Egyházközség/Kondás Kristóf

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »