Októbertől újraindulnak az Iskola Alapítvány délutáni foglalkozásai

Októbertől újraindulnak az Iskola Alapítvány délutáni foglalkozásai

Októbertől újraindul az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programja, amelynek célja egyebek mellett az anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése – közölte szerdán az alapítványt működtető Romániai Magyar Demokrata Szövetség.
A délutáni foglalkozás több pedagógussal, azonos számú helyszínen és kevesebb gyermek részvételével indul újra október 5-től. A jelenlegi adatok szerint 119 pedagógussal és 1524 tanuló részvételével indul a program 10 megyében és Bukarestben, összesen 32 tanintézményben.

„Kihívás volt az idei tanévben a jelenlegi közegészségügyi helyzetben felmérni az igényt, a lehetőségeket, és elindítani a programot” – nyilatkozott Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. Rámutatott:

minden oktatási intézmény vezetőségével, pedagógusokkal és szülőkkel külön-külön egyeztetve, a járványügyi előírások betartásával igyekeznek biztonságban elindítani a délutáni oktatást ott, ahol továbbra is igény van rá.

Hírdetés

Hozzátette: a résztvevő oktatási intézmények száma és a gyermeklétszám a jövőben növekedhet, ha a specifikus feltételeknek helyi szinten eleget tudnak tenni, és amennyiben lesz elegendő számú engedélyezett osztályterem, valamint pedagógus.

Ilyen délutáni oktatás lesz az idei tanévben Arad, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Hunyad, Máramaros, Szeben, Kolozs, Temes, Hargita megyékben és Bukarestben.

A program célja a magyar anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése mellett az is, hogy a magyar iskolákat népszerűbbé tegyék a szórványközösségekben, és közvetetten anyagilag támogassák a szülőket.

Az először 2019 őszén indult program a magyar nyelvű elemi oktatásban részt vevő gyermekeket célozza meg, a délutáni felügyelet és oktatás mellett naponta meleg ebédet is biztosítanak nekik. A program a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »