Októberben indul a harc Matolcsynéval

Októberben indul a harc Matolcsynéval

Nem tudtunk megegyezni semmiben – indokolta lapunknak Tömör István, Balatonkenese fidesz–KDNP-s polgármestere, miért nyújtottak be keresetet Balatonakarattya ellen a közelmúltban. Utóbbi település polgármestere Matolcsy Gyöngyi, a jegybankelnök válófélben lévő felesége. A két település 2014-ben vált ketté, ám azóta képtelen megállapodni a vagyonelemek elosztásáról. Tömör hozzátette, Kenese vitatja az Akarattya által egyeztetés nélkül, önkényesen meghúzott határvonalat. Szerinte a lakosságszám arányában kellene megosztoznia a két településnek, ez jelen esetben egynegyed-háromnegyed. Ám Akarattya a neki járó 3,6 milliárd forinton túl további 4 milliárdnyi értékre tart igényt – Kenese szerint jogtalanul.

Balatonkenese első embere leszögezte: továbbra is megállapodásra törekednek, de immár a bíróság előtt, hiszen másfél évi tárgyalás sem vezetett eredményre, és nem kívánnak további tíz évet parttalan tárgyalásokkal tölteni.

– Olyan megállapodásra törekszünk, amely nem sérti a keneseiek érdekét, és a törvényeknek is megfelel – húzta alá Tömör István. Az első tárgyalásra október végén kerül sor a Veszprémi Járásbíróságon.

Kerestük Balatonakarattya polgármesterét, Matolcsy Gyöngyit, de nem találtuk hivatalában, írásban feltett kérdéseinkre pedig lapzártánkig nem reagált. Korábban ugyanakkor azt közölte érdeklődésünkre: a tárgyalások 2015 nyarán már abba a fázisba jutottak, hogy a hosszas jogi és szakmai egyeztetési folyamat eredményeképpen elkészültek a részleges vagyonmegosztással kapcsolatos szerződések.

Lapunk többször is beszámolt a két szomszéd háborújáról, Tömör István ezek során kifejtette: Kenese az önkormányzat működéséhez szükséges ingatlanokat és infrastruktúrát kész lett volna átadni Akarattyának, az önállósodott településrész azonban a váláskor húzott egy határvonalat, és attól kezdve arról már vitatkozni sem volt hajlandó. Ami nem meglepő, hisz tavaly a Matolcsy György irányította MNB Pallas Athéné alapítványai 890 millió forintért megvásárolták a lepusztult balatonkenesei MÁV-üdülőt, hogy oktatási és konferenciacélokra használják, valamint otthona legyen a Magyar Vezetéstudományi Iskolának. Az eredeti tervek szerint nyáron már üzemelnie kellett volna a komplexumnak. A tranzakció után az itt élők joggal remélték, felvirágzik végre a település, a Népszabadság szerint viszont még csak a tervezésnél tartanak, eközben a lap információi alapján az objektum őrzése, takarítása havi majdnem kétmillióba kerül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »