Október elejétől jelentősen emelkedett a tyúktojás ára Ukrajnában

Október elseje óta a tyúktojás ára 27, 7 százalékkal emelkedett Ukrajnában, azaz 10 darab tojás 19 hrivnya 20 kopijkába kerül – jelentette az Állami Statisztikai Szolgálat.

Az Állami Statisztikai Szolgálat hivatalos honlapján közzétett információk alapján a többi élelmiszer ára enyhén emelkedett – írja a Golos.ua.

A cukor ára 0,4 százalékkal, a napraforgóolaj 0,2 százalékkal, a tej 1,7 százalékkal a kenyér 0,5 százalékkal, a rozskenyér 0,1 százalékkal, a csirke és a marhahús vételi ára 0,6 százalékkal növekedett. A sertéshús ára 0,7 százalékkal, a hajdina 1,2 százalékkal, a burgonya 1,3 százalékkal és a hagyma értékesítési ára 3 százalékkal csökkent.

Mint ismeretes, október elsejétől Ukrajnában megszűnt az élelmiszerárak állami szabályozása.

A határozat által egy pilótatervezet lép életbe az élelmiszerárak szabályozása terén, és ideiglenesen megszűnik a túlzott adminisztratív szabályozás.

Október elsejétől három hónapon keresztül fogják tanulmányozni az árak változását, és az eredmények alapján lesz döntés az állami szabályozás megszüntetéséről, korlátozásáról, vagy pedig annak megújításáról.

Eredetileg augusztus 15-től tervezték az élelmiszerárak állami szabályozásának megszüntetését. A gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztériumnál megjegyezték, hogy azon termékek árai, melyek államilag vannak szabályozva 20 százalékkal gyorsabban növekednek, mint a többi termékeké.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: élelmiszer drágulás, élelmiszer, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »