Október 23. – Emlékezések a Kárpát-medencében

Október 23. – Emlékezések a Kárpát-medencében

A muzslyai közösség is megemlékezett az 1956-os eseményekről

Hat éve, amióta felállították az 1956-os eseményeknek emléket állító márványtáblát, a muzslyai rendezvény az emlékparkban, koszorúzással veszi kezdetét.

 

A muzslyai közösség is megemlékezett az 1956-os eseményekről - A cikkhez tartozó kép

Az 56-os forradalomra emlékező fellépők között a vegyes kórus Fotó: Kónya-Kovács Otília

A kegyelet virágait Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Czikajló Gergely konzul helyezte el, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Ternovácz István és Márton Attila koszorúzott, a VMMSZ nevében pedig Jenovay Lajos. A kegyelet virágait még elhelyezték az emléktáblánál a VMSZ helyi szervezetének tagjai, Muzslya helyi közösség képviselői, továbbá a RÉMUSZ hagyományápolók és a szervezők, a Muzslai Petőfi Sándor MME képviselői.

A koszorúzást követően a Szűz Mária Szent Neve templomban szentmisével folytatódott a megemlékezés, Kalapis Sztoján atya az 1956-os szabadságharc hőseinek lelki üdvéért celebrálta a szentmisét.

A szentmise után az egybegyűltek átvonultak a művelődési egyesület székházába, ahol egy alkalmi műsort adtak a Muzslai Petőfi Sándor MME szakcsoportjai. A történelmi visszapillantó után fellépett a vegyes kórus és a citerazenekar, a leánykórus, valamint a szavalók is az alkalomhoz illő versekkel szerepeltek.

Kónya-Kovács Otíla

Horgoson is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról

Horgoson is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A helyiek rövid alkalmi műsorral készültek, majd megkoszorúzták a 2015-ben felavatott emléktáblát, amely a 1956-os forradalom vajdasági menekültjeinek állít emléket.

Horgoson is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról - A cikkhez tartozó kép

A 2015-ben állított emléktábla

Rövid alkalmi műsor keretében felléptek a helyi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület tagjai, valamint a Kárász Karolina Általános Iskola diákjai versekkel, szöveg részletekkel emlékeztek meg az ´56-os eseményekről. Ezt követően az emlékezőkkel Vass Zoltán helyi történész ismertette az 1956-ban Magyarországon zajló történéseket, valamint a Horgoshoz kapcsolódó emlékeket is felidézte.

-1956-ban már a forradalom kitörésekor megindult egy menekülthullám, aminek részese volt Horgos is és a menekültek fogadásában a település is kivette a részét. Majd miután a forradalmat a szovjetek novemberben leverték azután ez a menekülthullám nagyon felélénkült és nagyon sokan pont Horgos környékén lépték át a magyar határt és egy szebb, jobb életbe bízva próbáltak menekülni.

Az alkalmi műsor után megkoszorúzták az 1956-os emléktáblát is. Az emlékezés virágait Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a magyarkanizsai önkormányzat, a horgosi helyi közösség és a Vajdasági Front a képviselői helyezték el.

Korom Sarolta

Székelyföld is szerves részese volt az októberi eseményeknek

Néma koszorúzást tartottak péntek délután Csíkszeredában az 1956. október 23-án Budapesten kirobbant forradalom hőseire emlékezve. A Gloria Victis emlékműnél koszorút helyezett el Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

Hírdetés

 

 

• Fotó: Veres Nándor

 

Tekintettel arra, hogy a járványügyi intézkedések miatt tilos köztéri megemlékezések szervezése, idén elmaradt az október 23-i ünnepség szokásos formája. Délelőtt a város még hivatalban levő vezetője és az önkormányzat, továbbá az oktatási intézmények és a közintézmények helyezték el a kegyelet koszorúit az 1956-os téren.
 
Délután a civil- és politikai szervezetek, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és Magyarország képviselete helyezte el az emlékezés koszorúit a Gloria Victis emlékműnél. A világi elöljárók közül Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Tóth László főkonzul, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, továbbá Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba megyei tanácselnök és Korodi Attila megválasztott polgármester egyszerre helyezett el koszorút, majd csendben tisztelegtek a forradalom hősei előtt.
 
Potápi Árpád János a koszorúzást követően portálunknak elmondta, hogy 1956-ban azok a fiatalok szálltak síkra az igazságért, akik gyűlölték az akkori rendszert, és akik már közel tíz éve elnyomásban éltek. „Egy jobb, egy szebb világban akartak felnőni a fiatalok. Nekik köszönhetjük a október 23-át követő két hetet is, hiszen sokat tettek a magyar szabadságért. Tulajdonképpen a ’89-es rendszerváltás is ennek a mozgalomnak volt köszönhető. Amikor rájuk emlékezünk, minden családra emlékezünk. Az én apai nagyapám is a bonyhádi forradalmi nemzeti bizottság tagja volt, akit szintén meghurcoltak, börtönbe került, és élete végéig ellenőrizték. Azokban az időkben több rokonom is a tengerentúlra menekült” – osztotta meg személyes emlékeit.
 
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyarországon békés tüntetéssel kezdődött, majd fegyveres felkeléssel folytatódott ’56-os forradalom és Székelyföld kapcsolatára is kitért. Ha időben visszagondolunk, ezen a földön is kommunista diktatúra épült ki. Az Erdélyben élők bizakodva néztek a magyarországi forradalmi eseményekre. Reménykedtek, hogy mindez megoldás fog jelenteni a diktatúrák lebomlására és a nemzetiségi gondok megoldására. Székelyföld is szerves részese volt az októberi eseményeknek. Az itteni fiatalok is különböző köröket alakítottak ki, és tevékenyen próbáltak volna részt vállalni a forradalomban. Őket ugyanúgy meghurcolták, megtorlásokra került sor, sokan börtönbe kerültek – emlékeztetett.
 
Kiemelte, számunkra, magyaroknak ugyanannyira meghatározó ünnep október 23-a, mint március 15-e vagy augusztus 20-a.
 
Megemlékezés Ungváron
 
 
Résztvevők az 1956-os emlékműnél Ungváron a forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján tarott megemlékezésen 2020. október 23-án. MTI/Nemes János


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »