Október 23-a a szabadság napja a Felvidéken is

Kárpát-medence-szerte emlékeznek a hatvanhárom évvel ezelőtt Magyarországon történtekre. Az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc hősei előtt a felvidéki magyar közösségek is leróják tiszteletüket.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a helyszíni tudósításokkal.

Ipolyságon ragyogó napsütésben emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A helyi magyar szervezetek az 1938-as visszacsatolás nyolcvanadik évfordulóján állított kopjafánál szervezték meg az emlékezést.

Mint a bevezetőben elhangzott: olyan forradalomra emlékezünk, amelyet egykor sikerült vérbe fojtani, viszont a hatása évtizedekkel később is érezhető.

Zachar Pál, a helyi önkormányzat képviselője beszédében párhuzamot vont 1956 és napjaink történései között. Mint megjegyezte: 2019-ben nincs körülöttünk szabadságvágytól túlfűtött közeg az utcán. Minden generáció a maga módján ünnepli és éli meg nemzeti ünnepeinket – tette hozzá.

– fogalmazott Zachar Pál.

 

Mint hangsúlyozta, ötvenhat egyik legfőbb üzenete a hazaszeretet fontossága. „A hazaszeretet otthon kezdődik,  szeretni kell a családunkat, a városunkat, a közösséget, ahol élünk. Ma boldog, vidám, élettel teli emberekre van szükségük a közösségeinknek, hogy itt és most szembe tudjunk nézni a saját kihívásainkkal” – foglalta össze a gondolatait az ünnepség szónoka.

Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria vezetője, a megemlékezés levezetője röviden kitért arra, miért fontos a külhoni magyaroknak is megemlékezniük az október 23-ai eseményekről. Mint elmondta, a kutatások bebizonyították, hogy egyre több szál vezet a Felvidékre, kiderült, hogy sokan anyagilag is segítették az anyaországiakat. Voltak, akik a határt átlépve személyesen csatlakoztak a felkelőkhöz.

– fogalmazott az intézmény vezetője. A megemlékezést a helyi magyar tanintézmények tanulói rövid műsorral színesítették. Ezt követően a helyi magyar szervezetek, intézmények képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit a kopjafánál.

Hírdetés

x x x

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a diktatúrák áldozatainak dunaszerdahelyi emlékművénél.

A feszült politikai helyzet ellenére az évfordulókat és emlékünnepségeket kötelességünk megtartani, hiszen a gyermekeink ebből látják, melyek azok a példák, amelyeket követni kell.

Ünnepi köszöntőt mondott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, aki tartalmas történelmi beszámolót tartott, tekintettel arra, hogy a városháza melletti téren számos fiatal és kisgyermekes család vett részt a megemlékezésen.

– hívta fel az egybegyűltek figyelmét.

A magyar kormány nevében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a megemlékezőket.

A magyar forradalom bukását az egész nemzet gyászolta és gyászolja a mai napig, hiszen 1956-ban a magyarság sok évnyi megalázottság után szembeszállt az elnyomással – jegyezte meg.

– fogalmazott.

Mint elmondta,  1956 hősei teremtették meg a lehetőséget, hogy egy láthatatlan kötelék összefogja a magyarokat és erősítse őket az egységes Kárpát-medencében való gondolkodáshoz. A magyar nemzet újjászületett és tudatosította, hogy külhoni magyarnak lenni nem hátrány, hanem előny. „Közösségünk megmaradása érdekében döntsünk bölcsen és törekedjünk az egység megtartására” – szögezte le az államtitkár.

Ezt követően elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a Kiss Kata zenekar adott szabadtéri koncertet.

A kultúrműsorban közreműködött a Kodály Zoltán Alapiskola és a Novus Ortus Diákszínpad.

x x x


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »