Okosan mérik a közműveket Észak-Magyarországon

Okosan mérik a közműveket Észak-Magyarországon

A Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) egy központi intelligens hálózati mintaprojektnek köszönhetően csaknem 20 ezer fogyasztó közműóráit méri okosan az északkelet-magyarországi régióban, ez pedig megalapozza az okos hálózati rendszer belföldi kiépítését – mondta Molnár Gábor, a cég vezérigazgatója szerdán Miskolcon sajtótájékoztatón.

Mintaprojektben vizsgálják az országos okosmérési hálózat kialakításának lehetőségeit, több mint 100 ezer fogyasztási végpontot kiválasztva a villamosenergia, földgáz, víz és távhő rendszerből – közölte a társaság vezetője. Hangsúlyozta, a programban kiemelt szerepet kapott az északkelet-magyarországi régió, itt számos új technológiai megoldást alkalmazva, komplex módon valósítja meg a zrt. a központi intelligens hálózati mintaprojektet.

Hírdetés

 

Hozzátette, ennek köszönhetően Miskolcon az önkormányzati tulajdonú közműszolgáltatók és a cég összefogásával sikerült összközműves mérési modellt létrehozni, kapcsolódva a borsodi megyeszékhely okosváros törekvéseihez.

A régióban kialakított okosmérési rendszerben szintén fontos szerepet tölt be a Bükk-térségi Leader Egyesület, amelynek több mint 150 tagja közül számos település, intézmény vesz részt a programban a napelemes rendszereinek termelés-mérésével. Ezáltal nemcsak a fogyasztás, hanem a megújuló energia is helyet kap a projektben – mondta.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »