Oi-kor nosztalgiázós interjú

Forrás: odin.blog.hu

1. Számtalan “rekord” köthető a zenekarhoz elsősorban ezekről kérdezlek. Ti voltatok az első hazai skinhead zenekar mely valóban jó minőségű stúdió felvételt készített 1987-ben, bár a számok többsége már megjelent más albumokon azóta, ennek ellenére nem fordult meg a fejetekben, hogy újra megjelentessétek, akár egy split (írott, vagy másolt) CD-n?

 Oi-kor: Valóban így van. Minden híreszteléssel szemben, mi voltunk az első ilyen jellegű zenekar, akik stúdióban rögzített anyagot készítettek. 87′-ben a Dorozsmai stúdiójában került felvételre a hanganyag. Heh, ha jól emlékszem 7500 Ft volt (ez akkoriban 2 havi fizetés volt, a szerk.). Kiadása szóba sem jöhetett, viszont szétszaladt minden irányba, és sok-sok ember másolta kazettáról kazettára. Nem akarok butaságot mondani, de talán az első póló is a mi nevünkhöz tartozik…..

2. Ti voltatok az első magyar skinhead zenekar akik külföldön felléptetek, írnál erről pár sort? Oi-kor:Talán 89′-ben meghívást kaptunk Bécsbe. A határ átlépésekor láttuk a fotóst, aki a függönyt finoman lehúzva kattogtatta a gépét. Bécsben az egyik pályaudvaron találkoztunk a szervezőkkel. Ők elvittek minket egy bérházszerű épülethez, amely alatt egy komoly pincerendszer húzódott. A falakon relikviák voltak, korabeli zászlók, és korukból fakadóan pár veteránnak tűnő férfi. A koncert jól sült el. Talán a Boots and braces volt a másik fellépő. Velük már játszottunk itthon előtte….
(ehhez kapcsolódik még egy rekord, a koncert után a Clockwork Orange fanzine készített interjút a zenekarral, így ők az elsők ebben is.)

3. Hozzátok és az óbudai kopaszokhoz köthető a rögbi hazai elterjedése, Te is játszottál? Oi-kor: Talán nem én vagyok a legalkalmasabb egyén, aki megválaszolhatja ezt a kérdést. Jómagam nem játszottam sehol, viszont a környezetünkben sokan. Szerintem ilyetén az összefonódás tagadhatatlan. Az egyik erősítette a másikat oda-vissza..

4. Az elmúlt 33 évben jóval több, mint 100 zenekarral áltatok egy színpadon, ki az akikkel szívesen játszanál újra? Oi-kor: Ez egy jó kérdés. Alapjában véve szívesen játszunk mindenkivel. Nyilván vannak baráti zenekarok, akikkel rendszeresen koncertezünk együtt. Viszont az is tény, hogy jó pár “pofont” kaptunk az utóbbi 5-10 évben.Olyan becsületbeli alap problémák merültek fel a korábban barátként kezelt zenekar, zenekarok kapcsán, amik mellett már nem lehetett szó nélkül elmenni. Így a kapcsolatunk megszakadt……….. A minap is hívtak minket közös buli ügyében, természetesen igent mondtunk. Persze mi mindig körüljárjuk, nem okozunk-e gondot más rendezvényeknek, és nyilván csak ezek után vállaljuk a koncertet……

5. Melyik volt a legemlékezetesebb koncertetek? Oi-kor: Huh. Passz. Az óbudai, és hódmezővásárhelyi bulikat mindenképp kiemelném. Olyan hangulata van ezeknek a koncerteknek, amit nem sok helyen érezhet az ember. Nyilván voltak nagyobb, nagyon király rendezvények, így a 25 , és 30 éves koncert, amit a Titkolt Ellenállással követtünk el. Vagy a Magyar Szigetes koncertek, kiemelve a 10 éves bulijukat, amit ránk épült teljes egészében. Összességében mindegyik koncertnek megvan a varázsa, és nyilván vannak jó, és még jobb bulik….

6. A 35 éves buli után megszűnik a zenekar, ez már végleges? Vannak további terveid zenei téren? Mi lesz az Óbudai fiúkkal? Oi-kor:Pfu.Ezt nem tudom miből szűrted le (egy korábbi interjúból lehetett erre következtetni, a szerk.). Nem vagyunk sztár zenekar ezt tudjuk.Nehéz a zene, alkalom adtán nehezek a szövegek, de, amíg van ránk igény, addig nem gondolkodunk a megszűnésen. A 35. éves bulival kapcsolatban még nem tudok mit mondani. Addig szeretnénk egy új lemezt, bár a nóták inkább csak fejben vannak meg. A legutóbbi lemez után, nem adhatjuk alább, és talán nem alaptalanul kapott ” A becsület nem eladó” album ’10/10-et a Metal Hammer szerint . Bármennyire is fájt ez bizonyos körökben. Szép lassan, megfontolva, “öregesen” ha mondhatunk ilyet, kijön majd, aminek ki kell jönnie. Nem rég játszottunk egy nagyobb rendezvényen, ahol azért keményen odaba..tunk zeneileg.Jó volt látni az ámuló tekinteteket. Szóval még megyeget ez a szekér….

7. A zenekar nevéről mondanál valamit, kinek az ötlete volt és mit is jelent pontosan? (Egyszer még ’87 végén egy német srácnak Oi! Age-nek fordítottam, abban az időben meg voltunk győződve róla, hogy az Oi korszak miatt választottátok és csak megtévesztésből van ott a kötőjel )Oi-kor: Na, igen. A zenekar neve, az első gitárosunk, Orosz Pityu fejéből pattant ki. Talán az oi-age kifejezés volt a helyes, fordítás gyanánt. A kötőjel meg, azt hiszem a Mos.oi után szabadon…. De, hogy őszinte legyek, ezen sosem agyaltam, nekem valahogy mindig egyértelműnek tűnt. Persze, amikor a Százhalombattán a rendőr a fejét vakargatva megkérdezte, hogy 01-kor lesz a koncert, azért az mosolyt csalt az ember arcára…..

Akik kíváncsiak a zenekarra azok az alábbi helyeken találkozhatnak a zenekarral:
8. Oi-kor foci kupaA rákövetkező héten az 5 évente megrendezésre kerülő Ritorno a Camelot fesztiválon játszanak Olaszországban.

Szeptemberben a Blood and Honour szervezésében megrendezésre kerülő Ian Stuart Donaldson emlékkoncerten is fellépnek a fiúk:


Októberben 15.-én Hódmezővásáhelyen játszanak a srácok és ott ünneplik a születésnapjukat, erről a rendezvényről még nincs plakát.

Decemberben a fővárosban játszanak a már hagyományosnak mondható évvégi bulin ahol már több éve rendszeresen a Vérszerződéssel lépnek fel az Oi! – NS összefogás jegyében.


Forrás:bhhdivision.blogspot.com
Tovább a cikkre »