Offshore cég is érdekelt a VS.hu kiadójában

A New Wave Production Kft. mögött álló cseh cég mögötti céghálót derítette fel az RTL Klub és az Új Szó.

Utánajárt a pozsonyi Új Szó és az RTL Klub, hogy ki áll a többi közt a VS.hut és az Origót kiadó New Wave Production Kft. mögött.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a cseh Bawaco a tulajdonosa a New Wave-nek – ebben a cégben érdekelt Ján Nagy, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a korábbi alkalmazottja. Ugyan az MNB-alapítványos botrány kirobbanásakor a New Wave tagadta, hogy Szemerey lenne a tulajdonos, a Magyar Narancs múlt heti számában Kerényi György volt főszerkesztő is elismerte, hogy Szemerey Tamással mint tulajdonossal egyeztetett.

A két médium továbbfejtette a szálakat. Így jutottak el a cseh Bawaco tulajdonosához, a szlovák Ny Managementhez. Ennek tulajdonosa a szlovák Prospektor – amelynek vezetőségében szintén ott van Ján Nagy –, amelyet pedig egy anonim módon bejegyzett offshore-cég, a wyomingi Andover Trading birtokol az RTL Klub szerint. Azaz a VS.hu és az Origo kiadójának tulajdonosa áttételesen egy amerikai adóparadicsomba bejegyzett offshore-cég.

Ahogy az lenni szokott, az offshore-cég hátteréről semmit sem tudni, így a New Wave továbbra is állíthatja, hogy nincs köze Szemerey Tamáshoz, hiszen papíron ennek semmilyen nyoma nincs, még akkor sem, ha egy cégbejegyzési illetéket a Szemerey érdekeltségébe tartozó Ban Konzult számlájáról utalták el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »