Offshore-botrány: Cameron közzétette adóbevallásait, ennyit keres a kormányfő

Offshore-botrány: Cameron közzétette adóbevallásait, ennyit keres a kormányfő

Közzétette a legutóbbi hat évben benyújtott adóbevallásait vasárnap a brit kormányfő, hogy véget vessen a panamai offshore-botrány kirobbanása után az ő pénzügyeivel kapcsolatos találgatásoknak.

David Cameron az első brit miniszterelnök, aki nyilvánosságra hozta adópapírjait. Az adóbevallásokból, amelyeket hivatalosan a Downing Street tett közzé, kiderül, hogy Cameron teljes jövedelme a 2014-2015-ös pénzügyi évben több mint 200 ezer font (78 millió forint) volt és a kormányfő 76 ezer font jövedelemadót fizetett. Jövedelmének legnagyobb részét abban az évben a 140 522 fontos miniszterelnöki fizetés tette ki, és emellett 47 ezer fontot kapott a divatos londoni Notting Hill kerületben lévő családi háza kiadásáért. Ennek a háznak a fele van Cameron nevén, így a bérleti díj fele van csak az ő adóbevallásában.

David Cameron emellett 9800 fontot kapott a kormányzó Konzervatív Párttól költségtérítésként, és banki megtakarításai után háromezer font kamatjövedelme is volt. A kormányfő már korábban is elárulta, hogy apja, Ian Cameron halála után 300 ezer fontot örökölt, de a vasárnap hajnalban közzétett adóbevallásokból kiderül az is, hogy 2011-ben anyja még 200 ezer fontot adott neki. A részletes adóelszámolásokból az is látszik, hogy ezután a 200 ezer font után David Cameronnak nem kellett örökösödési adót fizetnie, mivel ez a pénz hivatalosan az ajándéknak minősült.

Az adópapírokból kiderült, hogy mielőtt 2010-ben miniszterelnök lett volna, Cameron eladta 140 ezer fontnyi részvénybefektetését, benne azt a több mint 31 ezer font értékű részvénycsomagot, amelyet édesapja offshore cégében vett 1997-ben. David Cameron éppen emiatt keveredett bele a panamai offshore-botrányba. A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról kiderült ugyanis, hogy a kormányfő néhai édesapja társalapítója, társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

David Cameron csak a botrány kirobbanása után három nappal ismerte el, hogy neki is voltak részvényei apja offshore befektetési vállalkozásában. Azt is mondta ugyanakkor, hogy ezt az érdekeltségét 2010-ben – abban az évben, amikor Nagy-Britannia miniszterelnöke lett – eladta. A miniszterelnök a kínos ügy hatására döntött úgy, hogy – a brit politikatörténetben elsőként – nyilvánosságra hozza több évre visszamenőlegesen adóbevallásait, hogy bizonyítsa: nem szegte meg a törvényt.

A brit kormányfővel kapcsolatban egyébként nem is hangzottak el olyan vádak, hogy az édesapja cégével összefüggő pénzügyi tranzakciói törvénysértők lettek volna, írja az MTI. A brit sajtó elsősorban az ügy etikai vonatkozásait kérdőjelezte meg, mert a Cameron vezette brit kormány programjának egyik fontos része a szigorú fellépés az adóelkerülés céljából létrehozott offshore cégek ellen.

faktor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »