Offenzíva indul Tripoli elfoglalására

Offenzíva indul Tripoli elfoglalására

Halifa Haftár tábornok és csapatai terveik szerint döntő offenzívát indítanak Tripoli elfoglalására, a hadúr a szétszakadt ország keleti részét irányítja.

Haftár úgy fogalmazott, hogy

ütött a nulladik óra.

Távoznak a diplomaták

Az offenzíva hírére a nyugati országok diplomatái elkezdtek csomagolni és a nyugatabbra található Dzsanzúrba utaznak, onnan hajókkal hagyják el Líbiát – legalábbis az al-Arabíja információi szerint, külképviseleti megerősítés nem történt.

Washington békítene

Líbiában a mi erőfeszítéseink egyértelműek. Mély egyetértés van abban, hogy csakis politikai megoldással lehet csökkenteni az erőszakot, és biztonságot teremteni a líbiai népnek

Hírdetés

– ezt már Mike Pompeo mondta.

Washington az oroszokkal működne együtt, az amerikai külügyminiszter azt is közölte, keddi tárgyalásaikon orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov is kifejezte: Moszkva készen áll az egyeztetésre Líbia ügyében az Egyesült Államokkal.

Az amerikaiaknak bizonyos szintű közvetlen érintettsége is van, novemberben Tripoli környékén lelőttek egy amerikai drónt, az amerikai haderő afrikai parancsnoksága szerint az orosz légvédelem szedte le az eszközt, de Pompeo nem kívánta kommentálni ezt az ügyet.

Széthullott az ország

Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta káosz uralkodik, fegyveres milíciák küzdenek a hatalomért, közülük emelkedett ki az ország keleti felében Halifa Haftár.

A nemzetközileg elismert kormány székhelye Tripoli, de közel sincs ellenőrzésük alatt az ország teljes területe, Haftár szerint viszont bűnözők és terroristák fészke a főváros, a hadúr a Tobrukban működő ellenkormányt támogatja.

A líbiai helyzetről, a helyi viszonyokról és a nemzetközi érdekekről itt írtunk részletesen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »