OECD: Spanyolországban és Franciaországban nő a menedékkérők száma

MikĂśzben a menedĂŠkkĂŠrők cĂŠlpontjĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł OECD-tagĂĄllamokban folyamatosan csĂśkken a kĂŠrelmezők szĂĄma, FranciaorszĂĄgban ĂŠs SpanyolorszĂĄgban jelentősen emelkedett tavaly – ĂĄllapĂ­totta meg a nemzetkĂśzi migrĂĄciĂłrĂłl kĂŠszĂ­tett ĂŠves jelentĂŠsĂŠben a GazdasĂĄgi ĂŠs EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi FejlesztĂŠsi Szervezet (OECD).

A világ legfejlettebb országait tömörítő párizsi székhelyű szervezet szerdán megjelent tanulmánya szerint a tavalyi 1,07 millió menedékkérelem csökkenést jelent az előző évhez képest, amikor is 1,26 millióan kerestek menedéket a fejlett országban. A rekord 2015-ben és 2016-ban volt 1,65 millió kérelmezővel. A nem európai fejlett országokban 17, az európai OECD-tagállamokban pedig tíz százalékkal esett vissza tavaly a menedékkérők száma.

A csökkenő tendencia leginkább a menedékkérők legfőbb célpontjának számító OECD-tagországban, az Egyesült Államokban volt a legerősebb, ahol tavaly 254 ezer új kérelmet nyújtottak be, ami 77 ezerrel kevesebb mint 2017-ben. A szervezet kommentárja szerint ez nem kis részben a Donald Trump elnök által az illegális bevándorlással szembeni szigorúbb fellépést meghirdető politikának köszönhető. Az Egyesült Államokban a menedékkérelmek felét négy országból (Venezuela, Honduras, Guatemala, Salvador) érkező kérelmezők nyújtják be.

A tanulmány szerint az OECD-országokban összességében tapasztalt csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a három kiemelt célországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Németországban kevesebben nyújtottak be kérelmet. A tendenciát azonban részben ellensúlyozza az, hogy Spanyolországban 22 ezerrel, Franciaországban pedig 19 ezerrel többen kérelmeztek menekültstátuszt tavaly, mint az azt megelőző évben.

Hírdetés

A jelentés két héttel azelőtt jelent meg, hogy a francia parlamentben először rendeznek vitát a bevándorlásról: a nemzetgyűlésben szeptember 30-án, a szenátusban pedig október 2-án.

A tavalyi csaknem 110 ezer kĂŠrelemmel FranciaorszĂĄg negyedik cĂŠlorszĂĄggĂĄ vĂĄlt az OECD-orszĂĄgok rangsorĂĄban  az EgyesĂźlt Államok, NĂŠmetorszĂĄg (162 ezer) ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg (116 ezer)  utĂĄn.

A francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) adatai szerint a menedékkérők számának jelentős emelkedését a szomszédos országokban elutasított, elsősorban afgán állampolgárságú menedékkérők és a vízumliberalizáció miatt Albániából és Grúziából nagy számban érkezők okozzák. A francia kormány az elmúlt hónapokban elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb származási országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján.

Az OECD arra is felhĂ­vta a figyelmet, hogy pĂĄrhuzamosan a menedĂŠkkĂŠrelmek szĂĄmnak csĂśkkenĂŠsĂŠvel a regisztrĂĄlt menekĂźltek szĂĄma is csĂśkkent, 28 szĂĄzalĂŠkkal. Tavaly mintegy 700 ezer engedĂŠlyt adtak ki az OECD-orszĂĄgok hatĂłsĂĄgai a 2016-os 900 ezerrel szemben. A munkavĂĄllalĂłk engedĂŠlyezett bevĂĄndorlĂĄsa ugyanakkor tavaly hat szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedett a fejlett orszĂĄgokban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »