Odaszúrt Magyarországnak az ENSZ

A magyar hatóságoknak összhangba kell hozniuk menekültügyi politikájukat a nemzetközi jogszabályokkal és az európai értékekkel – vélekedett szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy interjúban.

Babar Baloch az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása óta ismét növekszik azok száma, akik Magyarországon keresztül próbálnak eljutni Nyugat-Európába. A szóvivő szerint a kerítéssel védett magyar–szerb határon napról napra „borzasztóbb” a helyzet, mivel a magyar hatóságok naponta csupán nagyjából 30 embernek engedélyezik a legális beutazást két úgynevezett tranzitzónánál, így sok menedéket kereső migráns arra kényszerül, hogy csempészektől kérjen segítséget. Akik törvényes úton próbálnak beutazni, azoknak többnyire heteket kell várniuk – hívta fel a figyelmet Baloch.

Egyre szörnyűbb a helyzet

„Jelenleg több mint 400 menekült vesztegel a tranzitzónák előtt megfelelő szállás és higiéniai felszereltség nélkül. Köztük számos nő és gyerek is van, és a helyzet napról napra borzasztóbb. Tudomásunk van egy férfiról, akinek 45 napot kellett várnia arra, hogy beadhasson egy menedékkérelmet” – magyarázta az UNHCR szóvivője. Olvassa el a Magyar Nemzet helyszíni riportját a röszkei állapotokról!

Baloch elmondta: egyre több embert erőszakkal akadályoznak meg a magyar hatóságok abban, hogy beutazzanak az országba. Május eleje óta több mint száz ilyen, nemzetközi jogba ütköző kitoloncolást jelentettek az ENSZ menekültügyi hivatalának.

Szivárognak Nyugatra

A szóvivő kitért arra, hogy azok, akik „illegálisan beutaznak”, és a rendőrség elfogja, majd táborba szállítja őket, rövid időn belül többnyire ismét eltűnnek. A magyar hatóságok közlése szerint május végéig 13 338 olyan embert vettek őrizetbe, akik illegálisan lépték át a határt. Közülük 2015. szeptember 15. és 2016. május 29. között viszont csupán 2714 embert állítottak bíróság elé, a maradék pedig valószínűleg folytatta útját nyugati irányba. Baloch szerint ezért a magyar befogadóközpontokban uralkodó állapotok is okolhatók. A létesítmények „teljesen túlzsúfoltak”, és nem biztosítanak „emberhez méltó bánásmódot” a menedékkérőknek – vélekedett az UNHCR szóvivője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »