Oda járnak nyaralni a migránsok, ahol állítólag üldözték őket

Oda járnak nyaralni a migránsok, ahol állítólag üldözték őket

Die Welt, Welt am Sonntag

A Die Welt beszámolója szerint számos olyan menedékkérelemért folyamodó bevándorló akad Németországban, akik pont azokba az országokba mennek nyaralni, ahol állítólag üldöztetésnek voltak kitéve.

Az újság olyan bevándorlók között végzett kérdőíves kutatást, akik már megkapták a menekültstátuszt, ugyanakkor munkanélküliként vannak bejegyezve, ám ennek ellenére megengedhetik maguknak a külföldi nyaralás luxusát (az ilyen utak végeztével  azonban kivétel nélkül visszatérnek Németországba).

Hurrá, nyaralunk!

Mint kiderült, a válaszadók túlnyomó többsége előszeretettel megy vissza nyaralni abba az országba, ahonnan állításuk szerint épp az őket ért hátrányos megkülönböztetés, vagy üldöztetés miatt kellett “elmenekülniük”.

A megkérdezettek körében Szíria, Afganisztán és Libanon volt a három legnépszerűbb nyaralóhely.

A lap által megkeresett berlini munkaközvetítő irodák szerint a jelenség egyáltalán nem egyedülálló, és Németország minden régiójában jellemző.

A menedékkérők ügyeivel foglalkozó Szövetségi Munkaügyi Hivatal a következő rövidke, de sokatmondó kommentárt fűzte a lap értesüléseihez:

“Akadnak ilyen

esetek.”

Ennél többet azonban információhiányra hivatkozva nem fűztek hozzá a Welt am Sonntag kutatásához.

A hivatal állítólag a lap vizsgálódása nyomán a migrációs és menekültügyi hivatallal akar közös kimutatást készíteni a felvetett témáról.

Gúzsba kötött kezek

Ez már csak azért is kérdéses, mert a hivatalos adatvédelmi szabályozás akadályozhatja a hatóság munkáját, ugyanis a német jogszabályok értelmében a munkáltató (bejegyzett munkanélküliek estében az állam – a szerk.) nem adhatja tovább, illetve meg sem kérdezheti a külföldi úti célok pontos adatait.

A menedékkérőknek viszont jelezniük kell utazási szándékukat az idegenrendészet felé, a szövetségi Belügyminisztériumnak és az ügyészségnek pedig annak fényében módjában áll megtagadni a menedékjogot, ha az adott célország az európai szabályozás értelmében nem tekinthető biztonságosnak.

Az ilyesfajta kiruccanással tehát a bevándorlók potenciálisan a már megszerzett menedékjogukat is kockáztathatják (az más kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel ténylegesen hajlandó-e élni a hatóság, vagy sem – a szerk.).

A nagypolitika meghökken

A Bundestag belügyi bizottságának keresztényszocialista elnöke, Armin Schuster így nyilatkozott az ügyről:

“Amennyiben tényleg ez a helyzet, arra nehéz szavakat találni.”

Véleménye szerint azok nemigen számíthatnak menedékjogra, akik esetében nem megalapozott az üldöztetés ténye.

Schuster kevés olyan esetet tud elképzelni, melyben még az olyan rövid visszautazás is megengedhető lenne, mint egy nyaralás.

Szerinte ennek tükrében elengedhetetlen lenne, hogy a jövőben a migránsoknak be kelljen jelenteniük, ha ilyen utakat terveznek, és azok lebonyolításához a bevándorlási hivatal engedélyére legyen szükség.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »