Ócskavasként leadott aknavetőgránát

Lejártak már azok az idők, amikor Háromszéken egyesek világháborús robbanószerkezeten élesítették a kaszát, netán a megyei rendőrség székhelyére vitték be a földben talált rozsdás gránátot.

Az utóbbi években már a 112-es sürgősségi hívószámot tárcsázzák a megtalálók, akik a számos híradásnak köszönhetően már felkészültebbek. Ritkán, de azért még akadnak kivételek.

Tolvaj Marius, a Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, nagyon ritkán szembesülnek komoly tájékozatlanságról, felelőtlenségről árulkodó esetekkel: pár éve például a megyeszékhelyi ócskavas-begyűjtő központból riasztották őket, miután egy személy a szekerében méretes aknavetőgránátot dugott el, csakhogy „húzzon kilóban”. Míg 2017-ben 14 alkalommal, addig tavaly 9 riasztás nyomán szálltak terepre a háromszéki tűzszerészek, akik jelentős mennyiségű világháborús robbanószerkezeteket gyűjtöttek be, illetve tavaly megsemmisítő akcióra is sor került.

Hírdetés

Két éve Sepsiszentgyörgyön (2 alkalommal), Bereckben (2), Baróton (3), Aldobolyban (2), Kovásznán (1), Fotosmartonoson (1), Kökösben (1), Torján (1), Magyarhermányban (1) gyűjtöttek be veszélyes kütyüket a szakemberek. Tavaly pedig három robbanószerkezetet találtak Bereckben, illetve egyet-egyet Zágonban, Szentkirályban, Illyefalván, Uzonban, Dobollón és Sepsibükszádon. A szóvivő elmondta, hogy megyénkben főképpen Bereck, Ojtoz környékén, az erdőben van esély – egy-egy kiadósabb esőzés után – világháborús tölténybe, gránátba „botlani”.

Szerencsére az elmúlt években nem jegyeztek idevágó tragédiát. Csupán a szakszerű megsemmisítésekkor látható, milyen károkat okoznának a még aktív kütyük.

Tinca Teddy / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »