Obama történelmi látogatást tesz Hirosimában

Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatására készül Hirosima, a Japán nyugati részén fekvő városban több mint négyezer rendőr és szigorú óvintézkedések hivatottak szavatolni a magas rangú vendégek biztonságát – írja az MTI.

A biztonsági erők egyes utcákat lezártak, és sűrűn ellenőrzik a Béke park közelében elhaladó járműveket.

A Béke Emlékmúzeumnak és a hirosimai atomcsapást átvészelő, annak jelképévé váló Genbaku dómnak otthont adó parkot Obama is felkeresi, és jó idő esetén itt tartják a szabadtéri megemlékezést is. Ezen a második világháború végnapjaiban elkövetett hirosimai és nagaszaki atomcsapás sugárfertőzött túlélői (hibakusa), illetve a viszonylagos egyensúly kedvéért volt amerikai hadifoglyok is részt vesznek majd. A megemlékezésen virágcsokrokat helyeznek el a 140 ezer hirosimai halálos áldozat emléktáblája előtt – jelentette több helyi napilap kormányzati forrásokra hivatkozva.

Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki felkeresi Hirosimát, ahol Harry Trumannak, az Egyesült Államok akkori vezetőjének utasítására először vetették be az atombombát a második világháború végnapjaiban, 1945. augusztus 6-án. Obama jelezte: a szimbolikus látogatáson nem fog bocsánatot kérni elődje történelmi szükségszerűségből meghozott döntése miatt – írta a távirati iroda.

Párhuzamos utazások

Obama a történelmi látogatások embere, 2016 márciusában Havannában vendégeskedett, 1959 óta ő volt az első amerikai elnök, aki hivatalos útra ment Kubába. Azt a látogatást sokan a hidegháború záróaktusaként aposztrofálták, a mostani út ezen logika alapján a II. világháború egyik utózöngéje lehet.

A havannai út új korszakot nyithat Kuba és az USA kapcsolatában, de Japán és az Egyesült Államok viszonya már régóta stabilnak mondható, így ez a látogatás inkább a gesztus miatt lehet fontos.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »