Obama Renzire bízta liberális örökségét

Obama Renzire bízta liberális örökségét

Utolsó állami vacsoráját tartotta az amerikai elnök. Barack Obama szándékosan választotta az olasz kormányfőt elnöksége utolsó állami díszvacsorája vendégének. Így akarta bebiztosítani, hogy politikai öröksége tovább éljen Európában, és Matteo Renzi folytassa majd azt a liberális politikát, amelyet ő is magáénak vallott.

Az utolsó hivatali vacsoráját az olasz kormányfő társaságában költötte el az amerikai elnök. A fogadás előtt a Fehér Ház Rózsakertjében tartottak közös sajtótájékoztatót. Barack Obama és Matteo Renzi is odaszólt a republikánus elnökjelölt Donald Trumpnak. Az olasz kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a jövőnek a szabadságról, az oktatásról, és a gazdasági növekedésről kell szólnia, és nem a falakról, a mások iránti türelmetlenségről. Obama pedig arra szólította fel a republikánus elnökjelöltet, hogy választási csalásról vizionálás helyett inkább keressen magának választókat.

„Én még az életemben, de a modern politikatörténelemben sem láttam olyan elnökjelöltet, aki megpróbálja hiteltelenné tenni a választásokat, mielőtt a szavazás egyáltalán megkezdődött volna. Ilyen még nem volt. Már a mérkőzés lefújása előtt elkezdett nyafogni. Ha valami rosszul megy és veszítesz, ezért elkezdesz másokat okolni érte, akkor nem vagy alkalmas erre a feladatra” – mondta Obama.

Az amerikai sajtóhírek szerint Obama elnök szándékosan választotta az olasz kormányfőt elnöksége utolsó állami díszvacsorája vendégének. Így akarta bebiztosítani, hogy politikai öröksége tovább éljen Európában, és Matteo Renzi folytassa majd azt a liberális politikát, amelyet ő is magáénak vallott. Renzi kormányfői széke viszont inog, Olaszországban december elején tartanak népszavazást az alkotmányreformokról, amellyel a szenátus jogköreit nyirbálnák meg, ez lehetőséget adna arra, hogy egy kormány kitölthesse az ötéves mandátumát, amelyre nem volt példa a második világháború óta Olaszországban. Ha átmegy a reform, az megerősítheti Renzi pozícióit.

Az olasz–amerikai kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta a vacsorán az amerikai ENSZ-nagykövet is. „Nagyon fontos kapcsolatunk van Olaszországgal. Nincs olyan nemzetközi fenyegetés, amit anélkül tudnánk kezelni, hogy őket magunk mellett tudnánk, az ISIS, a klíma, az ENSZ békefenntartás, menekültek, migránsok, ők mindig az első vonalban vannak” – mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet.

A 41 éves olasz kormányfő keményen dolgozott azért, hogy a Fehér Ház tiszteletét kivívja. Ő az amerikai szabadkereskedelmi egyezmény egyik leghangosabb támogatója Európában, ezért még a saját pártjában is elítélik. „Ugyanazok az értékeink, barátok vagyunk. És igen, az asztalnál megosztjuk a kenyeret, megosztjuk az élelmet és a bort is. De mindenekfelett a jövőt és az alapértékeket osztjuk meg. Mindezekért szeretnék pohárköszöntőt mondani. Obama elnökre és feleségére, Michelle-re. Köszönjük szépen azt a hihetetlen utat, amit megtettek. Köszönjük a hihetetlen szolgálatot. Köszönjük azokat az értékeket, amiket teremtettek, nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon” – fogalmazott Matteo Renzi.

Ez volt az utolsó állami vacsora, melyet Barack Obama elnöksége alatt rendeztek. Utoljára 1998-ban tartottak vacsorát a Fehér Házban Olaszország tiszteletére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »