Obama nem érti, miért nem járkálhat mindenki olyan nyilvános vécébe, amilyenbe csak akar – "születés szerinti nemtől" függetlenül

Az amerikai elnök szerint az észak-karolinai parlamentnek vissza kell vonnia azt a márciusban elfogadott törvényt, amely szerint a transzneműek csak a "születésük szerinti nemnek" megfelelő nyilvános toaletteket használhatják. Barack Obama pénteki londoni sajtóértekezletén beszélt erről. Az észak-karolinai republikánus párti vezetők bírálták az elnököt emiatt.

Obama szerint mindazonáltal "nagyszerű emberek" az észak-karolinaiak és más olyan szövetségi államok törvényhozói, akik hasonló törvényeket szándékoznak alkotni. "A brit állampolgárokat ne tartsa vissza semmi attól, hogy az államba látogassanak, rendkívüli vendégszeretetben lesz részük" – jelentette ki. Kifejtette, hogy szerinte a törvény "részben politika, részben egyesek bizonyos erős érzelmeire adott válasz".

Pat McCrory észak-karolinai kormányzó (republikánus) szóvivője útján így reagált Obama szavaira: abban egyetért az elnökkel, hogy mindenkit szívesen látnak vendégül az államban, de "nem ért egyet a politikai baloldal azon törekvésével, hogy az egész országban jogot formálhasson a józan ész szerinti illemhelyszabályok megváltoztatására".

Phil Berger, az észak-karolinai szenátus republikánus párti többségének vezetője és a törvény egyik leghangosabb támogatója pedig sajtóközleményben válaszolt az elnök szavaira. Kijelentette: "nem minden apának adatik meg az a luxus, hogy a titkosszolgálat ügynökei védik lányai magánélethez való jogát a fürdőszobájukban". A törvény megvédi a nőket és a lányokat attól, hogy férfiak rosszhiszeműen, transzneműnek kiadva magukat bemenjenek a női mosdókba vagy öltözőkbe – tette hozzá.

Az észak-karolinai törvény természetesen felháborította a deviancialobbit az Egyesült Államokban, s nem egy vállalat vagy nyílt levélben követelte a visszavonását, vagy nem indított új beruházást az államban. Az Egyesült Államokban országos vita folyik a saját buzikat és egyéb ferde hajlamúakat érintő törvények, vagy törvénytervezetek miatt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »