Obama köszönetet mondott az amerikai népnek

Obama köszönetet mondott az amerikai népnek

Összefogásra buzdított Donald Trump megválasztott amerikai elnök hálaadásnapi videoüzenetében. Trump szerint a sikerhez az egész nemzetre szükség van. Közben Barack Obama leköszönő elnök köszönetet mondott országa népének az elmúlt nyolc évért.

New York városa javában készül a hálaadásnapi felvonulásra. A hatóságok azért is készülnek kiemelten az eseményre, mert az Iszlám Állam arra szólította fel követőit, hogy a nizzai esethez hasonlóan teherautókkal támadják meg a parádét. A hálaadásnapi felvonulás kilencvenéves tradíció, óriási ballonokat engednek a levegőbe Manhattan fölé.

Egy felmérés szerint országszerte csaknem 50 millió ember indul útnak családi találkozókra. „Egymillióval több ember fog utazni az idén hálaadáskor, mint tavaly, és az összes utazó 89 százaléka autóval indul útnak, úgyhogy az utak rettenetesen zsúfoltak lesznek, amikor 40 milliónál is többen ülnek autóba” – mondja John Townsend, az AAA Mid-Atlantic kormányzati és társadalmi kapcsolatok vezetője.

Két, egyenként 20 kilós pulykát öltöztettek díszbe a Fehér Ház Rózsakertjében. Barack Obama távozó amerikai elnök utoljára adott kegyelmet a hálaadás napi pulykáknak. „Hadd mondjak még valamit, mielőtt megmentem ezeknek a pulykáknak az életet. A mostani hálaadáson szeretném kifejezni a legőszintébb hálámat az amerikai népnek azért a bizalomért, amivel irántam viseltek az elmúlt nyolc évben, és azért a hihetetlen kedvességért, amit a családom iránt mutattak” – fogalmazott a leköszönő elnök.

Donald Trump megválasztott elnök videoüzenetben beszélt az amerikai néphez. A republikánus politikus azt mondta: az amerikaiknak össze kell fogniuk, hogy együtt gyógyítsák meg a sebeiket. „Most vagyunk túl egy hosszú és sebző politikai kampányon. Az érzelmek még mindig erősek, és a feszültség sem enyhül egyik percről a másikra. Sajnos ez nem megy gyorsan. De itt van előttünk egy esély most, hogy történelmet írjunk együtt, hogy igazi változást hozzunk Washingtonba, igazi biztonságot a városainkba, igazi fejlődést a közösségeinkbe, ez nagyon fontos nekem és az országunknak is. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, az egész nemzetre szükség van” – emelte ki.

Hálaadáskor a hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Rendszeres ünneppé Abraham Lincoln 1863-as a hálaadásról szóló proklamációja után vált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »