Obama elköszönt: a változást nem tőle kellett volna várni, hanem mindenkinek magától

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben – mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől. A Szeles Városban üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadták a leköszönő elnököt. Az egészségbiztosítási törvény miatt Barack Obama történelmi alak lehetne, mert sok millió amerikainak teremtett vele szociális biztonságot, vagy legalább annak érzetét, de az új elnök, Donald Trump az Obamacare szinte azonnali visszavonására szólította fel a Kongresszust.

Barack Obama 2008-ban a Change, vagyis változás jelszavával kampányolt. Elnöksége alatt meg is valósult egyfajta változás, de az az ország gazdasági, társadalmi és faji megosztottságában nyilvánult meg. Obama búcsúbeszédében azt mondta: a változást nem tőle kellett volna várni, hanem mindenkinek magától.

Ez azt mutatja, hogy ő maga is elégedetlen azzal a politikai fordulattal, amelyet képes volt véghezvinni – magyarázta Frank Tibor. Az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára emlékeztetett: az elmúlt 8 év alatt az amerikai társadalom számos belső feszültsége tört ki, ami jórészt a feketék és a fehérek közti konfliktusok sorozatában nyilvánult meg.

Pedig lehetett volna

Szerinte az egészségbiztosítási törvény miatt Obama történelmi alak lehetne, mert sok millió amerikainak teremtett vele szociális biztonságot, vagy legalább annak érzetét, de az új elnök, Donald Trump az Obamacare szinte azonnali visszavonására szólította fel a Kongresszust.

Ehhez teljes összefogásra lenne szükség, de nem biztos, hogy erre hajlandó lesz az amerikai törvényhozás; elképzelhető, hogy megvárják még egy új republikánus törvény megalkotását – magyarázta.

Sok dolga van Trumpnak

Frank Tibor előretekintve úgy vélte, Trump elnöksége alatt elsősorban azokat a változásokat hivatott véghezvinni, amelyeket konstruktívan ígért az ország jövőjét tekintve.

A jobb amerikai kapcsolat Oroszországgal például a világ hasznára válna, hisz közösen léphetnének fel az Iszlám Állam ellen. Továbbá az új elnöknek tennie kell az illegális bevándorlás ellen is, mert Amerika már nem képes ekkora integrációra. Illetve a megosztottságot is fel kellene számolni, ám Trump alkatánál fogva erre kevésbé tűnik alkalmasnak – húzta alá.

Az elnöki és családja. MTI/EPA Fotó

Obama: Amerika jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben – mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől. A Szeles Városban üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadták a leköszönő elnököt.

A beszédet többször ütemes taps szakította meg, a hallgatóság soraiból nem egyszer bekiabáltak: “még négy évet!”. Obamát szemmel láthatóan meghatotta a fogadtatás.

A mintegy háromnegyedórás, érzelmektől sem mentes beszédben az elnök mindenekelőtt választóinak és támogatóinak mondott köszönetet az elmúlt nyolc évért. “Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem” – mondta. Még mindig sok a tennivaló – tette hozzá.

“Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra” – hangoztatta az elnök. Hangsúlyozta, hogy nyolc évnyi elnökség után is változatlanul hisz a változás erejében.  Obama egységre buzdította az amerikaiakat, “bármilyen különbségek legyenek is közöttünk”.

Tiszteletet a kisebbségeknek

Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, és nyomatékosította, hogy a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Az ezzel kapcsolatos törvények szükségesek, de önmagukban nem elegendőek. “A szíveket kell megváltoztatni” – mondta a távozó elnök.

Hozzátette: nemcsak az afroamerikaiak, hanem valamennyi kisebbség “megérdemli az egyenlőség tiszteletét, amelyet alapító atyáink is vallottak”. Hangsúlyozta azt is, hogy elutasítja az amerikai muszlimok hátrányos megkülönböztetését.

Barack Obama beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket: egyebek mellett a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, a terroristavezér Oszama bin Laden likvidálását.

Elemzők szerint egyértelműen Donald Trump megválasztott amerikai elnökre utalva megjegyezte azonban, hogy a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg. Hozzátette: az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson.

Sokat beszélt külpolitikáról

A távozó amerikai elnök viszonylag sokat szólt a külpolitikáról, kormányzatának sikeresnek vélt eredményeit említette: a Kubával kialakított megbékélést, a diplomáciai kapcsolatok felvételét. Beszélt a terrorizmus elleni harcról, amellyel kapcsolatban azt jósolta, hogy nemsokára eljön az idő, amikor az Iszlám Állam nem fenyegeti többé Amerikát.

“Oroszország és Kína nem tudja kiegyensúlyozni befolyásunkat a világban, hacsak mi nem hagyunk fel mindazzal, amiben hiszünk, s nem alakulunk át egy másfajta nagy országgá, amely szemtelenkedik a kisebb szomszédokkal” – fogalmazott az amerikai államfő az Egyesült Államok riválisainak tekintett nagyhatalmakkal kapcsolatban.

Irodalmi zárómondat

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett. “Addig soha nem értesz meg valakit, amíg nem nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből” – idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, s azt ígérte, hogy ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. “Igen, megtehetjük” – idézte első kampányának győztes jelszavát.

MTI / Kossuth Rádió/180 perc / hirado.hu / Polgárportál

The post Obama elköszönt: a változást nem tőle kellett volna várni, hanem mindenkinek magától appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »