Obama anyját szidták

A fékezhetetlen nyelvéről ismert Fülöp-szigeteki államfő újabb kirohanása ezúttal diplomáciai következménnyel járt – ráadásul nem is akárkivel sikerült tengelyt akasztania. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége vezetőinek laoszi fórumán Barack Obama azért mondta le találkozóját Rodrigo Dutertével, mert erőteljes szitkozódással fogadta azt az ígéretet, hogy találkozójuk során az amerikai elnök kérdőre vonja.

A Kína elleni, amerikai vezetésű regionális összefogásnak aligha tesz jót, hogy az Egyesült Államok és a tervezett stratégiához az egyik legelőnyösebb földrajzi pozícióban lévő ország, a Fülöp-szigetek vezetője nem beszél egymással – ám csak magukat okolhatják. Történt ugyanis, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) laoszi csúcstalálkozójára induló Barack Obama jelezte: amikor találkozik Fülöp-szigeteki kollégájával, fel fogja vetni neki a kábítószeres bűnözéssel szemben központilag bátorított önbíráskodó gyilkosságok ügyét. Rodrigo Duterte erre a felvetésre viszont a tőle megszokott stílusban válaszolt: először is leszögezte, hogy a Fülöp-szigetek már régóta nem gyarmat (az ország 1946-ig állt amerikai ellenőrzés alatt), aztán személyesen Obamát vette célba, mondván, „ha megteszed, a k… anyád, akkor elküldelek melegebb éghajlatra a fórumon”. A Duterte által használt, tagalog nyelvű szitok („putang ina”) lényegében szó szerint megegyezik az angol „son of a whore”, illetve „son of a bitch” kifejezéssel – amit a magyarban legtöbbször a „k… anyád” szófordulatnak feleltetünk meg –, így a volt gyarmattartóknak nem kellett sokat gondolkodniuk, hogy mit is üzent nekik a Fülöp-szigeteki elnök.

Obama ázsiai útján egyébként nem ez volt az első incidens. Amikor a G20-csúcsra a kínai Hangcsouba érkezett, és Air Force One hívójelű Jumbo különgépéhez a vendéglátók nem gurítottak vörös szőnyeget, a Védelmi Hírszerzési Ügynökség (DIA) Twitter-fiókján azzal a gúnyos megjegyzéssel fogadták a protokolláris hiányosságot, hogy „ízléses, mint Kínában mindig”. Az üzenetet nem sokkal később törölték a katonai felderítők, ugyanakkor Hangcsouban az érkezéskor történt egy másik eset is, mely alighanem maradandó nyomot hagy a résztvevőkben: az Obamát kísérő tisztségviselők és újságírók a reptéren át akartak nyomulni egy kordonon, amikor egy kínai rájuk ordított, hogy „ez a mi országunk!”. Az amerikai elnök azt kérte a riporterektől, hogy „ne értékeljék túl nagyra a jelentőségét” az esetnek.

Fotó: MN-grafika

Ami a Dutertével való pengeváltást illeti, a Fülöp-szigeteki államfő az éles nyilatkozata után nem sokkal szóvivője útján közölte, sajnálja, amiért a sajtónak tett megjegyzései az amerikai elnök elleni személyes támadásként jelentek meg. Obama még Laoszba indulása előtt igyekezett a sértés jelentőségét csökkenteni, mondván, hogy kollégája „színes egyéniség”, ugyanakkor arra kérte a stábját, hogy vizsgálják meg, jó-e az időzítés konstruktív párbeszéd folytatásához. Tegnapra kiderült, hogy az elnök emberei nemet mondtak, aminek szimbolikus jelentősége van, azt üzeni, hogy a szuperhatalom vezetőjével nem lehet bármit megtenni.

A laoszi fővárosban, Vientiánban tegnap kezdődött ASEAN-csúcs legfontosabb célja amerikai részről egységfront felmutatása Pekinggel szemben a dél-kínai-tengeri területi vitában, amire egyes tagállamok ellenállása miatt eddig nem kerülhetett sor. Már csak ezért sem szerencsés az amerikai–Fülöp-szigeteki szóváltás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »