Obama: A líbiai beavatkozás volt a legnagyobb hibám

Obama: A líbiai beavatkozás volt a legnagyobb hibám

Barack Obama amerikai elnök ma elismerte, elnöksége alatti legnagyobb hibája volt, hogy nem voltak kész terveik Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása utánra.

 

Véleménye szerint a líbiai beavatkozás „helyes lépés” volt, és az USA és szövetségesei azért hajtottak végre légitámadásokat az észak-afrikai országban, hogy megvédjék a civil lakosságot Kadhafi felkelése ellen. Az egykori vezető, Kadhafi meggyilkolása után azonban káosz lett úrrá az országon, és két rivális parlament kezdett formálódni.

 

Líbia az Iszlám Állam kezébe került

 

Líbiát hamarosan az Iszlám Állam hódította meg, és az ország az Európába igyekvő migránsok egyik legnagyobb várótermévé alakult át. Ennek kapcsán Obama kritikusan nyilatkozott Franciaországról és Nagy-Britanniáról, hangsúlyozta, hogy David Cameron brit miniszterelnök a líbiai beavatkozás után nagyon „megrémült” politikussá vált.

 

 

Obama elmondta, elnökségének legnagyobb sikere „(az USA) gazdaságának megmentése volt a hanyatlástól” . Egyben az egészségügyi reformok elfogadását is hangsúlyozta. A legrosszabb esemény, amely elnöksége alatt érte a 2012-es Sandy Hook általános iskolai lövöldözés, amely során 26 ember vesztette életét, az áldozatok nagy része 5-10 év közötti gyerek volt.

 

SME

Nyitókép: Sott.net


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »