Nyüzsögtek a diplomaták a Jobbik zárt ajtós találkozóján

Negyven ország képviseletében nagyjából ötven Magyarországra akkreditált diplomata, köztük több mint tíz nagykövet elfogadta a Jobbik meghívását, és részt vett az ellenzéki párt által szervezett zárt ajtós, reggelivel egybekötött találkozón a napokban – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Menedék - Badiny

A lap információi szerint a párt félévente rendez ehhez hasonló eseményt, a mostanin is Vona Gábor pártelnök tartott beszédet pártja elképzeléseiről, illetve Gyöngyösi Márton fejtette ki külpolitikai álláspontjukat. Az egyik fővárosi szállodában tartott, szigorúan a sajtó kizárása mellett zajló találkozón a diplomaták is kérdezhettek, a Magyar Nemzet szerint sok szó esett a Jobbik néppártosodásáról, ahogyan az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabad kereskedelmi megállapodásról (TTIP) is.

Vona Gábor a lap megkeresésére megerősítette a diplomatatalálkozót tényét, ám részleteket nem kívánt elárulni, így azt sem, hogy mely országok fogadták el meghívásukat. A pártelnök csak annyit mondott, hogy néhány nyugat-európai ország kivételével szinte mindenki ott volt a kontinensről, az „Európán kívüli érdeklődés pedig elsöprő volt”.

Habár a Jobbik elutasítottsága Nyugaton érezhető, a német nagykövetség mégis elment a Jobbik rendezvényére. A követség a Magyar Nemzetet úgy tájékoztatta, hogy megkapták a meghívást, és a nagykövetség egyik – ahogy fogalmaztak – nem magas beosztású munkatársa képviseltette is azon magát. Azt ugyanakkor leszögezték, hogy hivatalos kapcsolat nincs a Jobbik és Németország budapesti képviselete között.

Több nyugat-európai állam nagykövetsége ugyanakkor sokkal kevésbé megengedő a Jobbikkal szemben. Az osztrák diplomácia egyik képviselője például azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy megkapták a párt meghívóját, ám évek óta érvényben lévő irányelv náluk, hogy nem mennek el a Jobbik által szervezett eseményekre. Kérdésre elismerték, hogy ez nem általánosságban minden magyar politikai pártra, hanem kifejezetten a Jobbikra vonatkozik.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is részt vett a rendezvényen a párttal jó kapcsolatot ápoló orosz nagykövetség, ahogyan a Jobbikkal gyakran együtt emlegetett iráni, illetve török diplomácia képviselője is.

A Jobbik legutóbb tavaly novemberben tartott hasonló reggelit, akkor még valamivel kevesebb, nagyjából harminc nagykövetség képviseltette magát.

A pártban a mostani találkozót úgy értékelik, hogy soha ennyire sikeres még nem volt a kezdeményezésük. A külpolitikával foglalkozó szakembereik azt a tendenciát is felfedezni vélik, hogy a Jobbik elfogadottsága egyre magasabb külföldön.

mno nyomán


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »