Nyújtható rugalmas áramkört fejlesztettek ki Svájcban

Nyújtható rugalmas áramkört fejlesztettek ki Svájcban

Svájci kutatók eredeti méretének akár négyszeresére is nyújtható, rugalmas áramkört fejlesztettek ki folyékony fém felhasználásával.

Mielőtt széles körben elérhetővé válnának az érintésre érzékeny robotbőrök és protézisek, a kutatóknak módot kell találniuk a robusztus és megbízhatóan rugalmas elektronika kifejlesztésére. Eme irányba tett most nagy lépést a lausanne-i egyetem (EPFL) kutatócsapata, amely hajlítható, és eredeti méretének négyszeresére kinyújtható áramkört fejlesztett ki.

A rugalmas áramkör folyékony fémből – arany és gallium ötvözetéből – áll. A galliumnak jók az elektromos tulajdonságai, és egy szuperhűtési folyamatnak hála szobahőmérsékleten is folyékony állapotában marad. Az arany pedig folytonos, homogén film állapotában tartja a galliumot, ezáltal lehetővé teszi az elektromos áram akadálytalan haladását. Az arany nélkül a gallium különálló cseppekre válna szét.

A konduktív ötvözetet egy elasztikus polimerbe vájt nanocsatornák mentén osztják szét. Az EPFL közleménye szerint az áramkör eredeti méretének négyszeresére nyújtható minden irányban anélkül, hogy zavar keletkezne működésében. Emellett összehajtható és csavarható.

A kutatók szerint, mivel a fém és részben folyékony film egyszerre erős és rugalmas, igen széleskörűek a lehetséges felhasználási területek. Például alkalmazni lehet mesterséges bőrökben protéziseken vagy robotokon; integrálható szövetekbe, ezáltal okosruhák részét képezheti. Mivel pedig követi az emberi test formáját és mozgását, bizonyos biológiai funkciók monitorozására tervezett szenzoroknál is bevethető.

A fejlesztésről az Advanced Materials folyóirat számolt be.

hirado.hu / Gizmag / EurekAlert


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »